112

Politie vraagt aandacht voor plofkraken met reizend matrixbord

11 februari 2019, 14.31 uur

De politie roept met een tekstkar omwonenden van de recente plofkraken in West op om morgen naar Opsporing Verzocht te kijken. In het opsporingsprogramma wordt opnieuw uitgebreid aandacht besteed aan de zaken.

Het matrixbord stond de laatste week op of in de buurt van plekken waar plofkraken zijn geweest. Zo stond de kar eerder op het Lambertus Zijlplein, de Jan van Galenstraat, het Delflandplein en het Surinameplein.

Lees ook: Politie: 'Meeste plofkraken mislukken, het lijkt alsof men volhardend is'

De stad wordt al enkele maanden geteisterd door criminelen die het gemunt hebben op geldautomaten. De meest recent plofkraak gebeurde anderhalve week geleden op het Lambertus Zijlplein. De explosie en de vluchtende daders werden door een omstander gefilmd. In oktober vorig jaar was de geldautomaat ook al doelwit, maar toen gingen de explosieven niet af.

Geen buit
Tussen eind oktober en begin februari hadden plofkrakers het elf keer op geldautomaten in de regio Amsterdam voorzien. Bij in ieder geval de eerste tien kraken werd geen buit gemaakt. De politie hield half januari twee Amsterdammers aan in het onderzoek naar de plofkraken. Een van hen werd eind januari vrijgelaten, hij blijft wel verdachte in de zaak.

Lees ook: VVD: 'Huidig beleid tegen plofkraken zorgt juist voor zwaardere explosies'

Tonnen schade
De plofkraken worden opvallend vaak uitgevoerd op automaten van ABN Amro. De bank besloot eerder om de geldautomaat op het Belgiëplein niet te laten terugkeren, nadat het twee keer doelwit was van een plofkraak. Volgens de bank loopt de schade van een plofkraak in de tonnen.