Stad

Van Centraal Station tot Verrijn Stuartweg: hoe druk is jouw metrohalte?

19 februari 2019, 19.00 uur · Aangepast 19 februari 2019, 22.08 uur

AT5 / Luuk Koenen
AT5 / Luuk Koenen

Je kent het wel: 's ochtend op weg naar werk, of 's avonds terug naar huis en dan lekker proppen in de metro. Maar hoe zit het eigenlijk met de haltes? Zijn die ook allemaal zo druk? Een lijst van de Vervoerregio Amsterdam laat nu precies zien hoeveel reizigers er op jouw haltes in- en uitstappen.

Niet geheel onverwacht staat metrohalte Centraal Station bovenaan met veruit de meeste reizigers, namelijk 89.570 per dag. Nog niet de helft van dit aantal komt dagelijks op station Zuid, dat op plek twee in de lijst staat met 43.854 reizigers. Amstel en Bijlmer Arena staan op plaats drie en vier, en dus zijn alle metrohaltes in de top vier ook treinstations.

De cijfers zijn berekend door de Vervoerregio Amsterdam. Vanaf deze zomer is er per station gekeken hoeveel reizigers er gemiddeld op een doordeweekse dag komen. Hiervoor zijn anonieme OV-chipkaartgegevens gebruikt die laten zien hoeveel mensen hebben in- en uitgecheckt. Reizigers die bij een halte overstappen op een andere metro, zijn in deze berekening dus niet meegenomen.

Verbouwing van tramlijn
De haltes van lijn 51 staan niet in het overzicht, omdat deze lijn tussen een metro- en tramlijn inzit. Daarnaast wordt deze lijn binnenkort omgebouwd tot volwaardige tramlijn en horen de haltes dan dus niet meer bij het metrostelsel van de stad. 

Lees ook: Sneltram 51 gaat laatste weken in: vanaf maart met vervangende bus naar Amstelveen

De haltes van de Noord/Zuidlijn zijn daarentegen wel goed vertegenwoordigd in de lijst. Volgens het GVB is station Noord een druk station, omdat reizigers hier van het streekvervoer kunnen overstappen op het metronetwerk. Ook halte Rokin en De Pijp staan in de top tien: gelukkig zijn deze haltes gloednieuw en gebouwd op de drukte.

Groei van het metrostelsel
Met de komst van de Noord/Zuidlijn zijn meer mensen met de metro gaan reizen. Dit is volgens het GVB ook een bewuste ontwikkeling: vroeger waren de trams overvol en nu wordt geprobeerd om meer mensen de metro in te krijgen. De verwachting is dan ook dat de metrohaltes in de stad drukker zullen worden. 

Lees ook: Samenvatting: Amsterdam viert opening Noord/Zuidlijn

Helemaal onderaan de lijst staat halte Verrijn Stuartweg die hoort bij metrolijn 53. Slechts 1.609 reizigers komen gemiddeld per dag op dit station. Voor het lage aantal reizigers is een simpele verklaring: er staan weinig bedrijven of huizen in de buurt.

Een overzicht van de drukte op alle metrostations is hier te vinden.