112

Aanslagpleger Centraal Station hoort strafeis in september

22 februari 2019, 10.13 uur

Whatsapp

Jawed S., de man die afgelopen zomer twee Amerikaanse toeristen neerstak op het Centraal Station, hoort in september welke straf hem boven het hoofd hangt.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de Afghaanse man vindt plaats op 2 en 3 september. Vandaag staat een tussentijdse zitting gepland waarin de voortgang van de zaak wordt besproken. 

Twee Amerikaanse slachtoffers
S. stak op vrijdagmiddag 31 augustus bij de informatiebalie van de NS in de Westtunnel twee nietsvermoedende Amerikanen neer. Toegesnelde politieagenten wisten hem snel uit te schakelen, waarmee ze erger konden voorkomen. S. werd in zijn been geschoten. 

Lees ook: OM: 'Jawed S. wilde bevolking ernstige vrees aanjagen'

Terroristisch motief
Hij verklaarde tegenover de politie dat hij dat deed, omdat in zijn ogen de profeet Mohammed, de Islam en Allah in Nederland veelvuldig worden beledigd. De trigger om hier toe te slaan was de cartoonwedstrijd van Geert Wilders, zo bleek bij de eerste zitting eind vorig jaar.

Lees ook: Buren over Jawed S.: 'Onopvallende jongen die altijd aan het voetballen was'

Dwarslaesie
Beide slachtoffers raakten zwaargewond. Eén van hen werd in zijn rug gestoken. Hij liep een dwarslaesie op en zit nu in een rolstoel. Het andere slachtoffer heeft zenuwletsel aan zijn arm. 

Psychologisch onderzoek
Terreurverdachte Jawed S. wordt nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. De uitkomsten van dat psychologische onderzoek worden door het Openbaar Ministerie meegenomen als de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

Whatsapp