Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Stad beklad met anti-Joodse leuzen en groen-gele verf

22 februari 2019, 10.19 uur · Aangepast 22 februari 2019, 14.28 uur

Verschillende plekken in de stad zijn beklad met groen-gele verf. Ook zijn er anti-Joodse leuzen en hakenkruizen op muren gespoten met graffiti. Onder meer De Dokwerker is de dupe geworden van vandalisme. De actie lijkt te worden opgeëist door ADO-supporters.

De linkeronderarm en de linkerheup van De Dokwerker zitten onder de verf. Het beeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein ter nagedachtenis van de Februaristaking, een gebeurtenis die aanstaande maandag wordt herdacht. 

Naast De Dokwerker zijn ook Café Betondorp, diverse tram- en bushaltes en muren beklad. Er staat onder meer 'JHK', wat verwijst naar 'Joden Hebben Kanker'. 'We gaan proberen te achterhalen wie dit hebben gedaan', zegt een woordvoerder van de politie. 'De eventuele schoonmaakkosten kunnen op hen worden verhaald.' Forensische Opsporing heeft monsters van de verf genomen.

Lees ook: Ajax-supporters mogen demonstreren in Den Haag tijdens wedstrijd tegen ADO

Uit het Instagram-account van Awaydays FC Den Haag blijkt dat de leuzen over grote delen van de stad zijn verspreid. De boodschappen zijn hoogstwaarschijnlijk gericht tegen Ajax. Bij de foto's staat de tekst: 'Tot zondag joe'. Ajax speelt zondag uit tegen ADO Den Haag om 12.15 uur.

De actie krijgt op Instagram bijval met reacties als 'De oorlog is begonnen' en 'Heerlijk boys, en nou paraat staan'. Anderen vrezen een tegenreactie: 'Ik weet t dus vannacht denk ik een reactie in Den Haag. Supportershome vrees ik.'