Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Zes aanhoudingen op het Malieveld, Ajax-supporters zijn weer thuis

24 februari 2019, 12.18 uur · Aangepast 24 februari 2019, 21.41 uur

Een grote groep ADO-supporters verzamelde zich vanmiddag op het Malieveld in Den Haag om tegengeluid te geven aan de demonstrerende Ajax-fans. De Ajacieden hebben een andere locatie gekregen om te demonstreren, omdat het te onveilig zou zijn. Zij zijn inmiddels weer terug in Amsterdam. Op het Malieveld zijn zes mannen aangehouden.

Vijf bussen met Ajax-supporters vertrokken vanochtend in de richting van Den Haag. De bestemming was het Malieveld en het doel was een demonstratie, maar de fans zijn daar nooit aangekomen. Een grote groep ADO-supporters had zich namelijk op de komst van de Amsterdammers voorbereid en zij stonden de Ajax-fans al op het Malieveld op te wachten. 

'Dit is ons plein'
De ADO-supporters riepen leuzen als 'Dit is ons plein' en waren duidelijk niet van plan om de Ajacieden een warm welkom te geven. Om die reden besloot de Haagse burgemeester Pauline Krikke om de bussen al op de A44 staande te houden. 'We hebben gekeken hoe de sfeer is, of er ongeregeldheden voordoen. De personen in de bus zijn niet gefouilleerd', vertelt een woordvoerder van de politie.

Krikke besloot om de bussen naar een alternatieve demonstratielocatie te sturen. De supporters van Ajax konden bij het Internationaal Strafhof terecht om hun demonstratie te vervolgen. 

Zes aanhoudingen
Op het Malieveld werden de supporters van ADO Den Haag ondertussen omsingeld door de Haagse politie. De agenten hadden honden bij zich en ook werd er een waterwerper uit voorzorg geparkeerd op de Bosbrug. De fans mochten de locatie korte tijd niet verlaten.  

Aan het einde van de middag werden de ADO-fans een voor een gecontroleerd door de politie, waarna ze het veld wel mochten verlaten. In totaal zijn er zes aanhoudingen verricht en op het veld werd onder andere een boksbeugel en vuurwerk gevonden.

Terug naar Amsterdam
De vijf bussen met de Ajacieden werden door agenten de stad uitgeleid, terug naar Amsterdam. Bij het vervolg van hun demonstratie is verder niets noemenswaardigs gebeurd.

De Ajax-supporters hadden een demonstratie gepland om aan te kaarten dat ze de wedstrijd in Den Haag niet kunnen bijwonen. Sinds 2006 worden Ajax-fans uit het stadion in Den Haag geweerd.

Lees ook: Al jaren geen uitfans tegen ADO en Feyenoord. Hoe kwam het zover?