Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gedeputeerde Noord-Holland maakt gehakt van plannen Haven-stad

1 maart 2019, 14.15 uur · Aangepast 1 maart 2019, 22.13 uur

Jaap Bond (CDA) is bang dat Amsterdam een tweede Londen wordt als het de nieuwe wijk Haven-stad gaat bouwen. Volgens de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, voor onder andere Economische Zaken, zijn de plannen voor de wijk niet reëel en economisch onverantwoord.

Dat zegt Bond in de Metropool podcast De Aanvoerders, die vanaf nu te beluisteren isHij noemt daarin de woningmarkt als één van de gebieden waarop de stad volgens hem erg in zichzelf gekeerd is. 'Als je kijkt naar de ambitie van Amsterdam voor Haven-stad, dan vind ik dat een ambitie die niet reëel is. Je kunt geen stad van 60 of 70 duizend woningen bouwen in het Noordzeekannaal gebied.'

Lees ook: College gaat akkoord met plannen voor megawijk Haven-stad

Allereerst vreest Bond de economische consequenties van de bouw van Haven-stad. 'Je raakt in dat gebied 50 tot 60 duizend blue-collar-banen kwijt. Dat zijn echte banen die zorgen voor balans in de stad.' In het gebied zit nu veel zware industrie die moet verdwijnen als de nieuwe woonwijk in 2050 klaar moet zijn. 

Lees ook: Wethouder Ivens: bedrijven in haven moeten wijken voor woningen Haven-stad

Daarnaast heeft de bouw van Haven-stad volgens Bond grote gevolgen voor de energietransitie die de stad door wil voeren. 'De stad wil duurzaam worden en meer gebruik maken van groene energie, maar daar heb je dat Noordzeekanaalgebied ook voor nodig.'

Lees ook: Eerste woningen Haven-stad in de verkoop: €314.000 voor 50m²

'Het lijkt nu vooral alsof de wens van binnenstedelijk bouwen de vader van de gedachte is. Je kunt niet zomaar een stad zo groot als Haarlem in dat gebied neerzetten. We moeten geen tweede Londen worden. Amsterdam leeft ook van de industrie die daar zit. We zijn daar nu de grootste sluis van de wereld aan het bouwen. Die wordt niet gemaakt om sloepen doorheen te laten varen', besluit Bond.