Start van hoofdcontent

Stad

nl

Allerlaatste rit Amstelveenlijn met muziek en 'candygirls': 'Ik ga het heel erg missen'

3 maart 2019, 08.37 uur · Aangepast 3 maart 2019, 14.20 uur

De allerlaatste rit van de Amstelveenlijn ging gisteravond niet onopgemerkt voorbij. Met een Frans jazztrio, 'candygirls' en een polaroid-fotograaf konden reizigers voor de laatste keer rechtstreeks met lijn 51 van Zuid naar Amstelveen.

Ondanks de feestelijke sfeer in de sneltram blijft deze laatste rit een afscheid. 'Ik heb altijd heel erg genoten van de 51,' vertelt een metrobestuurder. 'Het is altijd wel heel erg leuk om die rit te rijden, ik ga het wel heel erg missen.'

Lees ook: Hoge rituitval op lijn 51 levert het GVB flinke rekening op

Niet iedereen is bedroefd over het verdwijnen van de Amstelveenlijn: 'Ik denk dat het heel goed is, na dertig jaar, dat we toewerken naar een nieuwe Amsteltram. Die veiliger is, sneller is en ook een betrouwbare dienstverlening gaat kennen.'

Lees ook: Amstelveners en tramspotters nemen afscheid van lijn 51

De huidige sneltram 51 tussen Westwijk en Zuid wordt, volgens de website van de gemeente, omgebouwd naar een 'veilige, snelle en betrouwbare' tramverbinding met als eind-/beginhalte Zuid. De nieuwe tramlijn wordt verder doorgetrokken naar Uithoorn en gaat Amsteltram heten. 

Vervangend vervoer
De komende twee jaar rijden tussen Zuid en Amstelveen bus 55 en pendelbus 551 als vervangend vervoer voor de metrolijn. Er blijft een metro 51 rijden tussen Isolatorweg - Zuid - Centraal. 'Dat je niet meer rechtsstreeks naar Centraal kan binnenkort vind ik wel heel jammer,' vertelt een van de aanwezigen. Bus 55 gaat minder ver Amstelveen in dan de sneltram, en daar zijn veel zorgen over ontstaan, daarnaast stopt de bus niet bij alle metrohaltes.