Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het wordt de week van de return in Madrid, Mokum Reclaimed en is Merel de mol?

4 maart 2019, 07.00 uur · Aangepast 4 maart 2019, 11.00 uur

Wat gaat er deze week in de stad gebeuren? AT5 geeft een kort overzicht.

Real Madrid - Ajax
Ajax speelt dinsdag tegen Real Madrid in de return van de achtste finales van de Champions League in Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. De Ajacieden moeten in deze wedstrijd een 1-2 achterstand ongedaan maken. Real-ster en tevens de Spaanse aanvoerder Sergio Ramos kreeg in het heenduel in Amsterdam zijn derde gele kaart en kijkt daarom vanaf de tribune naar zijn club. Volgens de UEFA incasseerde hij die kaart opzettelijk en schorste hem vorige week zelfs een extra duel.

Op maandagochtend vertrekken de Ajax-spelers al in het vliegtuig naar Madrid. In het stadion van Madrid kunnen ruim 80.000 bezoekers, waarvan in ieder geval 3877 Ajax-supporters in het uitverkochte vak. Voor de wedstrijd, die om 21.00 uur begint, zal er namens de Ajax-supporters een zogenoemde entrada plaatsvinden in Madrid. Fans zullen samenkomen op het plein Puerta del Sol om Ajax-liederen te zingen en vaak ook Bengaals vuur af te steken. 

Mokum Reclaimed
Actiegroep Mokum Reclaimed hoort woensdag van de voorzieningenrechter of het evenement 'Het Jaar van het Park en Plein' automatisch een vergunning heeft gekregen, omdat de gemeente de aanvraag niet tijdig heeft behandeld. De actiegroep wil een jaar lang 23 parken en pleinen in de stad claimen om bewoners en bezoekers in staat te stellen om optimaal te genieten van de rust en ruimte.

Zonder vergunning blijft het mogelijk om de parken en pleinen beschikbaar te stellen aan commerciële evenementen, zoals festivals. Volgens de gemeente heeft de actiegroep voor dit evenement geen vergunning gekregen omdat het te klein is, en is die dus niet nodig. In een gesprek en een brief heeft de gemeente dit laten weten aan de actiegroep. Volgens Mokum Reclaimed is er formeel nooit gereageerd op de vergunningsaanvraag en is dus in beroep gegaan. 

(v/m/x)
Een dag na Internationale Vrouwendag, vindt er op zaterdag een nieuwe Woman's March plaats in de stad. Op Facebook hebben inmiddels meer dan 3000 mensen zich aangemeld, meer dan 18.000 zijn geïnteresseerd. 'Het gaat in 2019 niet alleen over vrouwen. Het gaat over ons allemaal (v/m/x)', staat er op Facebook. 'We're all in this together. Daarom laten we ons samen horen als één stem op 9 maart, met aandacht voor al onze verschillen.' De mars begint om 12.30 uur op de Dam.

Twee jaar geleden werd er ook gedemonstreerd en liepen zeker 20.000 vrouwen en mannen door de stad. De stoet eindigde toen, net als dit jaar, op het Museumplein waar verscheidene speeches werden gehouden. Toentertijd riepen de demonstranten op om tijdens de verkiezingen te stemmen 'voor verdraagzaamheid en tegen haat'. 

Merel Westrik
Is oud-AT5'er Merel Westrik 'de mol' of de winnaar of gaat ze met lege handen naar huis? Het houdt Molloten al weken bezig: 'Wie is de mol?' Op zaterdag weten we zeker wie dit jaar heeft gezorgd voor de laagste pot ooit: Niels 'Nielson' Littooij, Sarah Chronis of Merel.

De ontknoping kan iedereen live meemaken in het Vondelpark bij VondelCS. Vorig jaar was AT5 daar bij toen bekend werd gemaakt dat Jan Versteegh 'de mol' was. Na de uitzending, die om 20.30 uur begint, zullen de finalisten en andere deelnemers van dit jaar aanwezig zijn voor de welbekende bordesscène. 

Miss Black Hair
Voor de vijfde keer op een rij vindt de Miss Black Hair verkiezing plaats in Westpoort. Deze verkiezing wordt georganiseerd voor de zwarte vrouw met natuurlijk haar. Niet alleen het uiterlijk is belangrijk, ook de talenten en krachten van de kandidaten staan daarbij centraal. 

Het doel van de verkiezing is uiteindelijk om het zelfbewustzijn van de zwarte vrouw te vergroten. 'Wij hopen vrouwen te inspireren, motiveren en stimuleren om kennis te vergaren over hun natuurlijke haar, maar ook opzoek te gaan naar volledige zelfliefde', schrijft Miss Black Hair Nederland die het organiseert.