Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deze week in de aanbieding: volledige inboedel MC Slotervaart

5 maart 2019, 13.39 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Altijd al een mri-machine, een bottenzaag of zo'n verstelbaar ziekenhuisbed willen hebben? Dan kun je eind deze week meedoen met de online veiling van de inhoud van het failliete MC Slotervaart.

Volgens Marcel Paapst, woordvoerder van de veiling, is er al belangstelling vanuit de hele wereld. 'In principe kan er vanuit Kameroen geboden worden.' De veiling zal plaatsvinden in etappes met steeds apparatuur van verschillende afdelingen. De inboedel van Radiologie is als eerste aan de beurt.

Daarop volgt waarschijnlijk de inhoud van de operatiekamers van het ziekenhuis, waaronder dus het gereedschap. Wat daarna gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Volgens woordvoerder Paapst is dit omdat er nog veel te regelen is voor het openen van de veiling. Ook de website voor de veiling is nog in de maak.

Niet alles gaat in de uitverkoop. De kunst van het ziekenhuis, waaronder de glazen wand van Karel Appel, is eigendom van de gemeente en zal niet te zien zijn op de veiling.

De afwikkeling gaat door 
Het afwikkelen van het faillisement van het ziekenhuis is al maanden aan de gang. De val van de instantie kwam zeer plotseling en de communicatie met de patiënten en medewerkers was gebrekkig, wat voor onzekerheid en chaotische situaties zorgde. Nog steeds zitten in het pand een aantal particuliere praktijken die hun ruimte huren. Zo wordt er nog medische heroïne gemaakt en zit er een tandartspraktijk.

Over de overname van het gebouw is op dit moment weinig bekend. De gemeente heeft in november het recht op eerste koop bedongen, om meer invloed uit te kunnen oefenen op de bestemming van het gebouw. Het is nog niet duidelijk hoe de veiling van de medische apparatuur hierin tot relatie staat. Het ziekenhuis heeft grote schulden, bleek eerder dit jaar. Het totale bedrag waarvoor de organisatie is gevorderd ligt rond de 40 miljoen euro. 

Rondleiding
Geïnteresseerden kunnen de inboedel niet vooraf in het echt bekijken, maar wel op AT5. We krijgen donderdag een rondleiding langs alle veilingswaar, die natuurlijk in de uitzending en hier op website terug te kijken is.