Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil voor 116 miljoen negen bruggen vernieuwen

6 maart 2019, 17.31 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Het stadsbestuur wil de straten en bruggen van de Raadhuisstraat tot aan het Mercatorplein, omgedoopt tot 'Oranje loper', helemaal gaan vernieuwen. Het bestuur heeft de gemeenteraad hiervoor om 116 miljoen euro gevraagd. Het project is onderdeel van een 'forse investering' in kades en bruggen die de gemeente gaat doen naar aanleiding van een recent onderzoek.

Uit dat onderzoek blijkt dat de bruggen en kades in de stad decennia lang zijn verwaarloosd. De gemeente ziet de 'Oranje loper' als belangrijk project omdat de honderd jaar oude bruggen een cruciale doorgang vormen naar het westen van de stad.

Lees ook: Wethouder Dijksma geschrokken van slechte staat kades en bruggen in de stad

De negen bruggen zijn aan het einde van hun levensduur en moeten een nieuwe constructie krijgen. Maar in de plannen staat ook dat de straten daartussenin een nieuw uiterlijk krijgen waarbij de auto ruimte moet gaan inleveren voor voetgangers, fietsers en trams.

Lees ook: Extra geld en veel afsluitingen: gemeente pakt zwakke kades en bruggen aan

Volgens wethouder Sharon Dijksma is het nog nooit voorgekomen dat zoveel bruggen tegelijkertijd worden aangepakt: 'Dat betekent ook dat de werkzaamheden veel impact zullen hebben op de omgeving en het verkeer. Dat is niet leuk, maar om de stad veilig en toekomstbestendig te maken, is het wel noodzakelijk.' Als het aan de gemeente ligt begint de renovatie in 2021.