Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot 24 jaar cel geëist voor liquidatie en 'dollemansrit'

7 maart 2019, 15.01 uur · Aangepast 7 maart 2019, 15.30 uur

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van 24 en 23 jaar geëist tegen twee 25-jarige mannen uit Amstelveen en Amsterdam. Zij zouden in november 2017 een 43-jarige man in Nieuwegein hebben doodgeschoten.

Na de schietpartij zagen getuigen dat er in Vleuten een auto in brand werd gestoken. Twee mannen gingen er daarna in een andere auto vandoor, waarna de politie die auto tot stoppen probeerde te dwingen.

Lees ook: Spoor van vernielingen na achtervolging over A2: tweetal aangehouden in Zuidoost

Aanrijdingen
Het Openbaar Ministerie spreekt van een 'dollemansrit waarbij de bestuurder van de Golf diverse aanrijdingen veroorzaakt'. Pas bij het AMC in Zuidoost kon de auto tot stoppen gedwongen worden en kon de politie de twee inzittenden inrekenen.

De verdachte uit Amsterdam heeft tijdens het hele proces gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Ook de man uit Amstelveen zweeg aanvankelijk. Later bekende hij de auto in brand te hebben gestoken en de plaats van de liquidatie al te hebben 'voorverkend', maar hij zei dat hij dacht dat er alleen een ripdeal zou plaatsvinden. 

Berekend en kil
De officier van justitie neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven en geen berouw hebben getoond. 'Het blijft daarom ook voor de nabestaanden onduidelijk waarom hun familielid vermoord is. Ook het berekenende en kille karakter van de liquidatie wordt de verdachten aangerekend.'

Namens diverse nabestaanden vorderde het OM een schadevergoeding van ruim 50.000 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.