Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Beeldatlas met archeologische vondsten Noord/Zuidlijn 'mooiste boek ter wereld'

8 maart 2019, 13.53 uur · Aangepast 8 maart 2019, 17.46 uur

'Spul', een beeldboek met de archeologische vondsten die zijn opgegraven tijdens het aanleggen van de Noord/Zuidlijn, is verkozen tot mooiste boek ter wereld.

Het is door een internationale jury bekroond met de Goldene Letter: de hoogste prijs van de Stiftung Buchkunst in Leipzig, die de verkiezing sinds 1963 organiseert. 

De beeldatlas toont 15.000 vondsten en is ontworpen door Willem van Zoetendaal. De opgravingen zijn gefotografeerd door Harold Strak. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski heeft het boek samengesteld en samen met Peter Kranendonk schreef hij de inleiding.

Lees ook: Van pistolen tot telefoons: de vondsten van de Noord/Zuidlijn

Tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn is de ene na de andere archeologische vondst gedaan. Ongeveer 700.000 stukken zijn uit de grond opgegraven: de grootste 'schat' ooit.

AT5 volgde voor de documentaire Amstel: Spiegel van de Stad vijftien jaar lang de archeologen die de bouwputten van de Noord/Zuidlijn uitkamden. Zij vonden tienduizenden voorwerpen, zoals wapens en munten, die een beeld geven van hoe Amsterdammers de afgelopen eeuwen leefden.