Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil landelijke maatregelen na onrust Cornelius Haga Lyceum

12 maart 2019, 10.54 uur · Aangepast 12 maart 2019, 11.28 uur

De gemeente roept Den Haag op om extra maatregelen te nemen nadat er onrust is ontstaan over het Cornelius Haga Lyceum.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief die ook ondertekend is door de burgemeesters van de drie andere 'grote steden' en hun wethouders Onderwijs.

Maatregelen
Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de gemeente als lokale overheid van tevoren een advies wil geven aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), zodat dit meegenomen kan worden voordat een onderwijsinstelling een vergunning krijgt.

Lees ook: Islamitische Organisaties: 'SIO, neem uw verantwoordelijkheid 

Zo zouden nieuwe aanvragen voor subsidies niet in behandeling genomen worden, zolang een onderzoek naar de nieuwe stichting of aanvrager nog loopt. Ook zou het screeningsprofiel voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van onderwijspersoneel en bestuursleden van onderwijsinstellingen geactualiseerd moeten worden.

Verder willen de vier steden onderzoeken of er aanwijzingen of betrokkenen gelinkt kunnen worden tot een bepaalde kring van organisaties, waarbij een overheidsinstelling verplicht wordt om de tegoeden te bevriezen. 

Lees ook: Verontrustende signalen AIVD over islamitisch Cornelius Haga Lyceum

'Zeer verontrustende signalen'
Het Cornelius Haga Lyceum ligt sinds vorige week onder vuur nadat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid 'zeer verontrustende signalen' had ontvangen over de islamitische school. Zo zouden er 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat in Tsjetsjenië.

Afgelopen nacht riepen ook zeven islamitische organisaties het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op om 'hun verantwoorlijkheid te nemen'.

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum heeft ook een aanvraag ingediend voor het oprichten van een school in Utrecht en Den Haag.