Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koepel islamitisch onderwijs: 'Bestuur Haga Lyceum hoeft niet direct weg'

13 maart 2019, 16.39 uur · Aangepast 14 maart 2019, 06.15 uur

De Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) is niet van mening dat het schoolbestuur van het Cornelius Haga Lyceum direct moet opstappen. Dat schrijft de koepelorganisatie in een brief aan haar leden . 42 van de 52 islamitische scholen in Nederland zijn lid van de ISBO.

'Als ISBO hebben wij middels een gezamenlijk persbericht het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum gevraagd om haar bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent voor ons overigens niet direct dat het bestuur moet opstappen. Tijdelijk terugtreden of constructieve gesprekken aangaan met als doel het redden van de school zijn ook mogelijke opties', schrijft de ISBO in de brief. 

Lees ook: Gemeenteraad wil met spoed spreken over Cornelius Haga Lyceum

Persoonlijke belangen opzij zetten
Het gezamenlijke persbericht van gisteren werd ondertekend door zeven islamitische organisaties, waaronder dus de ISBO. Ze riepen het bestuur van de school, de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op om persoonlijke belangen opzij te zetten en hun verantwoordelijkheid te nemen, 'zodat het Cornelius Haga kan blijven voortbestaan en we met de opgedane kennis en ervaring en de betrokkenheid van de lokale moslimgemeenschap de school verder kunnen ontwikkelen'.

Het is de ISBO ook een doorn in het oog dat de onrust rond het Cornelius Haga Lyceum ervoor heeft gezorgd dat het imago van het hele islamitische onderwijs in het algemeen nu geschaad wordt.

Lees ook: Bijeenkomst ouders en Halsema over Haga Lyceum afgeblazen na chaos

'Goede naam in het geding'
'Onze goede naam en het verbeterde imago van de afgelopen jaren is in het geding. Sommige politieke partijen spreken inmiddels niet meer over een incident bij één school maar over het islamitisch onderwijs in het algemeen. Er zijn zelfs partijen die nu alle scholen willen onderzoeken en met een nieuwe wetgeving willen komen om sluiting van scholen gemakkelijker te maken', zo staat te lezen in de brief.

Cornelius Haga Lyceum onder vuur
Het Cornelius Haga Lyceum ligt onder vuur nadat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid 'zeer verontrustende signalen' had ontvangen over de islamitische school. Zo zouden er 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Lees ook: Halsema over Haga Lyceum: 'Wij adviseren om ander onderwijs te kiezen'

Daarop wilde burgemeester Halsema dat het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum zou opstappen. Ook werd de subsidie bevroren. De voorzitter van het SIO, Sonar Atasoy, reageerde woedend op de gemeente en noemde het een 'hetze tegen de school'. De gemeenteraad bespreekt de problematiek vandaag in een spoeddebat.

Het SIO is niet aangesloten bij de ISBO.