Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bert verloor zijn zoon (17) aan meningokokkenziekte; 'haal die prik'

20 maart 2019, 09.26 uur · Aangepast 20 maart 2019, 12.02 uur

Amsterdamse jongeren krijgen deze week de oproep om zich te laten inenten tegen de meningokokkenziekte. 'Haal die prik', adviseert Bert Gravendeel, die zijn 17-jarige zoon Maurits verloor na een besmetting met de meningokokbacterie.

De laatste jaren worden steeds meer jongeren besmet met de meningokokbacterie (type W). Voor 2015 ging het om gemiddeld vier patiënten per jaar. Maar in drie jaar tijd is dat aantal toegenomen tot 103 patiënten. De GGD gaat daarom op 9 april in Amstelveen en 18 april en 20 juni in de RAI in Amsterdam 'vaccinatie-events’ houden. De hele dag kunnen jongeren hier terecht. Ook buiten deze dagen kunnen zij een afspraak maken om de belangrijke prik te halen.

Kerngezonde jongen
Zonder het te beseffen draagt een groot aantal mensen de meningokok tijdelijk bij zich. Dit gold ook voor de 17-jarige Maurits Gravendeel. Een kerngezonde jongen die veel vrienden had, van hockey hield en op de havo zat. Plotseling werd hij heel ziek door een besmetting met de meningokokbacterie. ‘Hij had paarse wangen met zwarte puntjes, toen zijn we heel snel naar het ziekenhuis gegaan’, vertelt zijn vader Bert. De bacterie veroorzaakte bij Maurits een bloedvergiftiging waaraan hij 20 dagen later overleed.

Maurits overleed op 17-jarige leeftijd aan de gevolgen van de meningokokkenbacterie.

Verraderlijke ziekte
Gewoonlijk bevindt deze bacterie zich in de neus of keel zonder dat je er ziek van wordt. In sommige gevallen dringt de meningokok verder in het lichaam binnen en veroorzaakt een zeer ernstige infectie. De eerste verschijnselen zijn vaak heel onschuldig. Het gaat dan om hangerigheid, een grieperig gevoel of een verkoudheid. Na het opkomen van de eerste verschijnselen verergert de ziekte snel. Het kan vervolgens leiden tot hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, waarna de patiënt snel kan komen te overlijden.

Vaccin voor verschillende typen
Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor jongeren tussen 14 en 18 jaar de meest effectieve manier is om te voorkomen dat de meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Er zijn vaccinaties tegen verschillende typen meningokokken. Daarvan wordt het combinatievaccin ACWY sinds 2018 aangeboden. Dit vaccin biedt bescherming tegen meningokok type A, C, W en Y. Mocht je een vaccinatie willen tegen meningokok type B, is deze beschikbaar op eigen kosten.

Laat je vaccineren
'Haal de prik tegen meningokokken', is het advies van Bert Gravendeel. De vader van Maurits wil andere jongeren en hun familie en vrienden de ellende besparen die hij heeft meegemaakt. 'Als Maurits was ingeënt tegen de bacterie dan had hij nog geleefd.'

Bekijk hierboven de aflevering van Amsterdam Informeert over de meningokokkenbacterie. Voor meer informatie kun je ook terecht op ggd.amsterdam.nl