Start van hoofdcontent

Stad

nl

'AIVD: Omstreden shariageleerde op Cornelius Haga Lyceum voor heimelijke bijeenkomsten'

22 maart 2019, 06.46 uur · Aangepast 22 maart 2019, 09.17 uur

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft het Cornelius Haga Lyceum bezocht voor 'heimelijke bijeenkomsten'. Dit schrijft de NRC. Ook zouden andere radicaal islamitische voormannen betrokken zijn bij de school en zou de leiding van de school een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.

De NRC heeft een vertrouwelijk ambtsbericht ingezien dat inlichtingendienst AIVD in januari 2019 aan burgemeester Femke Halsema heeft gestuurd. Op basis van het ambtsbericht heeft Halsema twee weken geleden haar zorgen geuit over de islamitische school en het bestuur verzocht op te stappen

Met een ambtsbericht kan de AIVD andere overheidsinstanties waarschuwen voor organisaties en personen die mogelijk een gevaar zouden vormen. 

De directeur van het Cornelius Haga Lyceum, Soner Atasoy, bevestigt aan NRC dat Al-Haddad is langsgeweest, maar volgens hem alleen om de school te bekijken en niet om les te geven.

Lees ook: Dossier Cornelius Haga Lyceum

Afvallen van de islam
Haitham al-Haddad is een salafistisch prediker die bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In 2012 nodigde debatcentrum De Balie de omstreden sjeik uit voor een symposium en dat leidde tot veel ophef. Al-Haddad zei toen dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient in islamitische landen en als deze door een shariarechtbank wordt uitgesproken. 

Kaukakus Emiraat
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldde twee weken geleden dat er op de school 'richtinggevende personen' actief zouden zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een Tsjetsjeense terroristische organisatie, het Kaukakus Emiraat. Die organisatie streeft naar een islamitische staat in de Kaukasus.

Lees ook: Voorzitter Cornelius Haga Lyceum door het lint: 'Staatspropaganda, dit is geen bananenrepubliek'

Volgens de krant is het ambtsbericht van de AIVD specifieker: de directeur Atasoy en zijn broer Son Tekin, beleidsmedewerker bij de school, beschouwen de Tsjetsjeense rebellenleider als 'hun leider'. Zelf hadden zij contact met de Belgische leden van het Emiraat en zouden zij de terreurbeweging financieren. Soner Atasoy ontkent dit. 

Salafistische invloeden
Ook geeft de AIVD volgens de krant een aantal voorbeelden van salafistische invloeden in de school. NRC schrijft: 'Een leraar die homoseksualiteit wilde bespreken werd weggestuurd, jongens en meisjes worden zoveel mogelijk gescheiden, leerlingen moeten verplicht drie keer per dag deelnemen aan het gebed en ongestelde meisjes moeten dan in een aparte ruimte verblijven.'

Zowel de burgemeester als de AIVD willen volgens NRC niet reageren op de inhoud van het ambtsbericht.