Start van hoofdcontent

112

nl

Vrouw (21) aangehouden voor bedreiging aan adres Baudet bij antiracisme-demo

25 maart 2019, 17.09 uur · Aangepast 25 maart 2019, 21.19 uur

De politie heeft een 21-jarige vrouw uit Nijmegen aangehouden die tijdens de antiracismedemonstratie zaterdag verwensingen aan het adres van Thierry Baudet zou hebben geuit. Ook wil een grote meerderheid van de gemeenteraad een spoeddebat over de bedreigingen.

Op beelden die na de demonstratie op internet opdoken, zijn uitingen te horen die volgens de politie als bedreigend kunnen worden opgevat. In overleg met het Openbaar Ministerie werd een onderzoek gestart dat vandaag leidde tot de aanhouding van de vrouw in Nijmegen. 

Lees ook: Politie onderzoekt doodsbedreigingen aan adres Baudet tijdens antiracisme-demo

Niet zelf waargenomen
De politie heeft de uitingen tijdens het protest niet zelf waargenomen, stelt een woordvoerder. 'We waren tijdens de demonstratie aanwezig om de grote stroom demonstranten te begeleiden. Het ging om duizenden mensen. Daarom was het voor ons niet mogelijk om op alle momenten precies te horen wat iedereen zei.'

In een video van Up! Network is te zien hoe een van de betogers op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' zingt: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.'

Lees ook: Duizenden betogers lopen in de stad tegen racisme

Vanuit de politiek werd met afschuw gereageerd op de verwensingen. Zo bestempelde VVD-raadslid Marianne Poot het als 'walgelijk'. GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink vond het schokkend. En ook premier Mark Rutte noemde de bedreigingen 'totaal onacceptabel'. 

Spoeddebat
Een grote meerderheid van de Amsterdamse politieke partijen wil bovendien een spoeddebat over de bedreigingen. Ze willen met de burgemeester bespreken hoe om te gaan met dit soort verwensingen. Ook willen ze het hebben over stappen die genomen moeten worden om tot vervolging over te gaan. Alleen Denk en BIJ1 steunden de aanvraag van het debat niet.