Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad van State zet streep door nieuwbouw op Havenstraatterrein

27 maart 2019, 10.43 uur · Aangepast 27 maart 2019, 12.44 uur

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor vijfhonderd nieuwe woningen en een basisschool op het Havenstraatterrein vernietigd. De gemeente heeft onvoldoende rekening gehouden met de belangen van het Trammuseum en de Museumtramlijn.

'Het is zoals we dat in juridische taal zeggen "een harde vernietiging"', laat een woordvoerder van de Raad van State weten. 'Er is geen opdracht aan gekoppeld. De gemeente is nu aan zet en kan een nieuw besluit nemen. Daarbij moet sterk rekening worden gehouden met de belangen van de Museumtramlijn.'

Lees ook: 'Nieuwe' locatie museumtramlijn krijgt handen niet op elkaar: 'Veel te klein'

De gemeente wil op het Havenstraatterrein een nieuwe wijk bouwen met vijfhonderd middenhuurwoningen en een basisschool. In de plannen was in eerste instantie geen ruimte voor de historische tramlijn die daar sinds jaar en dag zit. Volgens stadsdeel Zuid kon de Electrische Museumtramlijn Amsterdam, zoals de lijn voluit heet, geen financieel meerjarenplan overleggen.

Lees ook: Buurtbewoners Zuid maken zich boos om komst expat-school

Tegen de bouwplannen van de gemeente gingen het Trammuseum en de tramremise Havenstraat in beroep. De gemeente besloot onlangs om de tramorganisaties een nieuwe loods aan te bieden, maar die locatie bleek acht keer zo klein als de huidige plek. Dat is lang niet genoeg voor alle 75 historische trams.

'Nooit verwacht'
Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam was vanochtend nog niet op de hoogte van de uitspraak van de Raad van State. 'Ongelofelijk. Is dit echt waar? Is het geen grap?', zegt oprichter Hans de Meij. 'Dit had ik nooit verwacht. Ik had wel gedacht dat er op- of aanmerkingen zouden komen en dat het bestemmingsplan nog zou moeten worden aangepast. Maar dit, compleet vernietigd, dat gebeurt echt maar heel sporadisch. Ongelofelijk. Ik moet echt even wat mensen gaan bellen!'

Lees ook: Einde dreigt voor historische trams: 'Als de bulldozers komen ga ik ervoor liggen'

Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck laat weten nog niet te kunnen reageren: 'We moeten de uitspraak eerst bestuderen voordat er iets over gezegd kan worden.' Tegen het besluit van de Raad van State kan niet in beroep worden gegaan.