Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stad geeft komende jaren minder parkeervergunningen uit: tot 2 jaar extra wachttijd

28 maart 2019, 15.00 uur

Vanaf de zomer worden er minder parkeervergunningen uitgegeven voor bewoners. Het is één van de vele maatregelen die het stadsbestuur neemt om de stad autoluw te maken. De maatregel wordt 1 juli van kracht, laat wethouder Verkeer Sharon Dijksma weten.

Lees ook: Amsterdam bouwt steeds minder parkeerplekken

Per half jaar wordt het maximaal aantal beschikbare vergunningen met 1,1 procent verlaagd. Daardoor zijn er per halfjaar 550 minder parkeerplekken nodig en per jaar 1100. Voor autobezitters die na 1 juli een parkeervergunning aanvragen wordt de wachttijd hierop gemiddeld twee maanden langer. In 2026 kan de extra wachttijd zelfs oplopen tot ruim twee jaar. Maar de uiteindelijke wachttijd kan voor elke aanvrager verschillen, omdat er veel factoren meespelen.

Lees ook: Hoe moet een autoluw Amsterdam eruit zien?

Stapsgewijs wil de stad tot 2025 7000 tot 10.000 parkeerplekken op straat opheffen. Het uitdelen van minder vergunningen past in dit beleid. Andere maatregelen zijn de verhoging van de parkeertarieven per 14 april en het verplaatsen van parkeerplekken naar ondergrondse garages. 

Lees ook: Auto eruit, fiets erin: hoe doe je dat?

Voor mensen die al een parkeervergunning hebben verandert er niets, evenals voor houders van speciale vergunningen zoals voor mantelzorgers, hulpverleners of een gehandicaptenparkeerplaats.