Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Grote groep professoren en auteurs tegen verengelsing van hoger onderwijs

29 maart 2019, 08.20 uur · Aangepast 29 maart 2019, 15.08 uur

Het Engels krijgt een steeds grotere rol binnen studies op Nederlandse universiteiten en dat baart een grote groep professoren en schrijvers zorgen. Zij zijn bang voor verschraling van de Nederlandse taalvaardigheid.

'Kamerleden, de toekomst van het Nederlands ligt in uw handen', schrijft de groep in een dringende oproep in de Volkskrant. Op dit moment wordt bijna driekwart van de masteropleidingen in het Engels gegeven en bijna een kwart van de bacheloropleidingen. 

Lees ook: VU schrapt bachelorstudie Nederlands 

Aanleiding van het schrijven is de aanpassing die minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), wil maken in de Wet op het hoger onderwijs. Op dit moment staat daarin dat alle lessen in het Nederlands moeten worden gegeven, tenzij een andere taal noodzakelijk is. Volgens van Engelshoven past dat niet meer in de huidige tijd. 

Lees ook: Rechtszaak vanwege verengelsing hoger onderwijs: 'Nederlands dreigt een soort provincietaal te worden'

Zij wil dat onderwijsinstellingen lessen aan mogen bieden in een andere taal, als dat een meerwaarde heeft ten opzichte van het Nederlands. En dat is tegen het zere been van onder andere Felix Huygen van Beter Onderwijs Nederland (BON). Hij is mede-initiatiefnemer van de oproep. 

Lees ook: Waar kun je nog met Nederlands terecht in de winkel?

Volgens Huygen verliest de Nederlandse taal zo haar academische status en zorgt de verengelsing voor verschraling van onze taal. 'Als je vanaf je 18de uitsluitend college volgt in het Engels, kun je nog prima een kopje koffie bestellen in het Nederlands, maar kun je niet in je eigen taal over academische onderwerpen spreken, aldus Huygen in de Volkskrant

Naast een grote groep hoogleraren en schrijvers hebben ook prominente Nederlanders als Job Cohen, Jort Kelder en Frits Barend de oproep ondertekend.