Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden in actie tegen MS tijdens Rokjesdagloop

31 maart 2019, 18.38 uur

Honderden mensen in vrolijke outfits verzamelden zich vandaag bij het Science Park voor de achtste editie van de Rokjesdagloop. Hoewel mannen dit jaar ook mee mochten doen, waren de vrouwen in een ruime meerderheid. De sportievelingen kwamen samen in actie tegen MS.

Zowel wandelaars als hardlopers kwamen vandaag aan hun trekken. Men kon zich namelijk inschrijven voor 5, 10 of 15 kilometer wandelen, of voor 5 of 10 kilometer hardlopen. Dit jaar is er 34.014 euro opgehaald met de loop en dat geld gaat naar Stichting MS Research, een organisatie die wetenschappelijk onderzoek financiert naar de ziekte multiple sclerose (MS).

Lees ook: Vrouwen rennen in rokjes door Oost: 'Leuk om te zien'

Daarnaast wordt met deze run het begin van de lente gevierd. Veel lopers kwamen op deze zelfbenoemde rokjesdag in fleurige kleding naar de startlijn. Columnist Martin Bril introduceerde de term 'rokjesdag': de eerste zonnige dag waarop vrouwen spontaan allemaal een rokje dragen. Hoewel, aan de vele sportleggings onder de rokjes te zien, was het nog wel een beetje koud vandaag. 

Zenuwslopende ziekte
Tessa van den Berg is ambassadeur van de loop en lijdt zelf aan MS. Ze weet wat voor een heftige ziekte het is, die de zenuwen in het centrale zenuwstelsel aantast. Bij iedere patiënt heeft MS andere effecten, zoals weinig energie of uitval van lichaamsdelen. Van den Berg is heel blij dat er meer aandacht komt voor deze zenuwslopende ziekte, omdat, volgens haar, extra onderzoek hard nodig is.

Een deelnemer pleit ook voor meer onderzoek en zegt: 'Mijn vader is overleden aan MS, dus ik vind het een goed doel om geld in te zamelen voor meer onderzoek.' Ook zes dames van een volleybalteam doen samen mee om geld op te halen. Net voordat er daadwerkelijk gerend moet worden, zijn een paar van de meiden toch een beetje zenuwachtig: 'We kunnen bijna allemaal niet hardlopen, maar we gaan toch voor de vijf kilometer!'

Lees ook: MS-patiënt Winston voltooit Dam tot Dam Wandeltocht: 'Rusten? Nee, ik ga feesten!'

Van den Berg is heel trots op alle lopers die zich vandaag hebben ingezet: 'Het feit dat je hier bent, dat je hier aan meedoet, dat je je inzet voor onderzoek, dat je je gezicht laat zien voor al die mensen met MS: dat is waanzinnig gaaf!'