Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister Dekker wil missers metromoord meenemen in breder onderzoek

3 april 2019, 18.34 uur · Aangepast 4 april 2019, 09.24 uur

Sander Dekker (VVD) houdt het vertrouwen van een meerderheid van de Tweede Kamer en mag aanblijven als minister voor Rechtsbescherming.

'De overheid is tekort geschoten in het beschermen van de samenleving. En dat valt mij zwaar', aldus Dekker vandaag in een beladen Kamerdebat over het falen van instanties in de zaak van Michael P., de moordenaar van Anne Faber. 

Vernietigende rapporten 
De verantwoordelijk minister moest tekst en uitleg geven over de twee vernietigende rapporten die eind vorige week verschenen over de gang van zaken rondom P. 

Uit de rapportages van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie van Justitie & Veiligheid blijkt dat er fouten zijn gemaakt in de behandeling en begeleiding van P. Haperingen in de forensische zorg, instanties die niet met elkaar communiceren, en informatie die niet wordt gedeeld.  

Metromoord
Conclusies die je ook kunt trekken in de zaak van de Amsterdamse metromoord, waarbij de 38-jarige Joost Wolters in de zomer van 2017 in metro 53 werd doodgestoken door Philip O., een psychiatrisch patiënt op verlof. 

De nabestaanden van Joost Wolters waren, net als de familie van Anne Faber, aanwezig bij het Kamerdebat. 

Attje Kuiken (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) drongen er bij minister Dekker op aan dat de OVV - in navolging van Michael P. - een groot onderzoek gaat doen naar de missers in de zaak van Philip O.

Lees ook: Tweede Kamerleden over metromoord: 'Dit is niet uit te leggen'

Bart van U. - Michael P. - Philip O.
Dekker beloofde daarop in gesprek te gaan met de Onderzoeksraad. Hij heeft een breder onderzoek voor ogen naar de 'structurele kwetsbaarheden op het snijvlak van justitie en zorg.'

De bewindsman wil de Onderzoeksraad vragen welke lessen kunnen worden getrokken uit de zaken van Bart van U., Michael P. en Philip O., respectievelijk de moordenaars van Els Borst, Anne Faber en Joost Wolters. 

Onderzoek ingesteld
AT5 stelde vorig jaar in een uitgebreide reconstructie aan de kaak dat verschillende instanties hebben gefaald in de begeleiding van de dader van de metromoord. Zo had Philip O. op het moment van de dodelijke steekpartij vast moeten zitten vanwege een eerder ontlopen jeugd-tbs.

De reconstructie was voor de Inspectie Justitie & Veiligheid aanleiding een onderzoek in te stellen. Mogelijk volgt dus ook een breder onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 

De OVV is overigens een onafhankelijk onderzoeksorgaan en handelt niet in opdracht van het kabinet.