Start van hoofdcontent

112

nl

Handhavers voeren actie: 'We worden bedreigd, bespuugd en geslagen'

4 april 2019, 19.17 uur

In hun strijd voor meer geweldsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray, voeren BOA's in de stad vanaf vandaag weer actie. Er worden 48 uur lang geen bonnen uitgeschreven. De 450 handhavers zijn het zat dat zij zich, naar eigen zeggen, niet goed genoeg kunnen verdedigen tegen het geweld waar ze soms dagelijks mee te maken krijgen.

Geweld tegen BOA's is aan de orde van de dag. Vorig jaar werden er 580 incidenten gemeld. De meeste handhavers gaan desondanks wel door met hun werk, al is er ook iedere week een BOA die het werk mentaal of fysiek niet meer aankan. 'Dat zijn mensen waar op ingereden wordt, die met de dood worden bedreigd, worden geslagen of bespuugd of mensen die botbreuken oplopen omdat ze zo mishandeld worden', zegt handhaver Anita Meijer.

Lees ook: Opnieuw geweld tegen handhaver; BOA-bond wil acties tijdens Koningsdag

Rollebollend over straat
Meijer werkt al 28 jaar als BOA, waarvan de laatste twaalf op het Centraal Station. Zij heeft, net als andere handhavers in en om het openbaar vervoer wel een wapenstok, maar dat is volgens haar niet genoeg. 'Ik lig vaak te rollebollen met mensen en dat is voor de omstanders niet leuk, voor mij niet leuk, voor de verdachte ook niet. Ik denk dat de toevoeging van pepperpray zou helpen, dan kan ik ze op afstand houden.'

Haar collega Amir, die werkt in Nieuw-West en anoniem wil blijven, herkent haar verhaal. Hij heeft geen wapenstok en pleit ook voor meer geweldsmiddelen. Vorige week nog kreeg hij te maken met geweld, toen hij een man aansprak die zijn hond ergens los liet lopen waar dat niet mocht. 'Hij werd agressief. Ik heb twee keer bijna een kopstoot gekregen en hij heeft me in mijn geslachtsdeel geschopt. Dit was allemaal niet nodig geweest als ik meer verdedigingsmiddelen had gehad', zegt hij. 

Veilig thuis komen
Burgemeester Halsema heeft eerder al laten weten dat ze niet wil dat de handhavers meer geweldsmiddelen krijgen. Wel start er in de zomer een proef met bodycams. 'Ik vind dat heel goed, maar niet genoeg', zegt Meijer. Amir valt haar bij. 'Die camera zal ik aanzetten en dat zal zeker een preventieve werking hebben, maar niet voldoende om iedere dag weer veilig thuis te komen', zegt hij. 

Lees ook: Geen wapenstok en pepperspray voor boa's, wel bodycams en extra agenten

De BOA's zijn van plan om, als er na deze week niets verandert, volgende week drie dagen actie te voeren en geen bonnen te schrijven. Als dat niets uithaalt, de week erna vier. Als er helemaal geen toezeggingen komen, willen de handhavers op Koningsdag het werk neerleggen tussen zes en negen uur 's avonds. Halsema heeft aangegeven binnenkort hierover met de BOA-bonden in gesprek te willen gaan.