Ajax

Halsema: 'Driehoek gaat politieoptreden bij Ajax onderzoeken'

12 april 2019, 06.47 uur

Whatsapp

Burgemeester Halsema heeft voor het eerst een reactie gegeven op het politieoptreden voorafgaand aan de wedstrijd tegen Juventus. Ze geeft daarbij aan de vragen en zorgen van supporters serieus te nemen.

Morgen keert de burgemeester terug van een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Daarna zal de driehoek, bestaande uit de korpschef van de politie, hoofdofficier van justitie en burgemeester, bijeen komen. 

Lees ook: Halsema bezoekt historische homobar Stonewall in New York voor Amsterdamse Pride

Op verzoek van Halsema gaat de driehoek onderzoeken hoe het politieoptreden is verlopen. Daardoor moet duidelijk worden of de acties van de politie juist en proportioneel waren. 

Waterkanonnen
De situatie liep afgelopen woensdag behoorlijk uit de hand, nadat er bij de Arena een paar fakkels waren aangestoken. De Mobiele Eenheid besloot daarop om met twee waterkanonnen op supporters, waaronder kinderen en mensen in rolstoelen, te spuiten.

Lees ook: AFCA Supportersclub: 'Machtsvertoon politie buiten proportie'

Bovendien werden er politiepaarden ingezet om de menigte uiteen te drijven. Beide acties leidden tot verontwaardigde reacties van Ajax-fans. 'Het handelen van de politie, het soort van machtsvertoon dat ze laten zien, ik vind dat buiten proportie', zei Jacob Bernard, voorzitter van AFCA Supportersclub.

Goed regelen
Ook politici verbaasden zich over het handelen van de politie. 'We hebben natuurlijk nog een wedstrijd die er aan zit te komen. Ajax speelt nog voor van alles. Dus we moeten dit wel goed regelen', stelde Reinier van Dantzig (D66).

Lees ook: Politici willen uitleg van Halsema over optreden politie bij Arena

Volgende week dinsdag moet Halsema daarom opheldering geven in de Stopera over het optreden. Mogelijk is de politie dan ook aanwezig om het een en ander toe te lichten. 

Whatsapp