Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amstelveen geeft Vunzige Deuntjes geen vergunning: organisator stapt naar rechter

19 april 2019, 11.15 uur · Aangepast 19 april 2019, 18.33 uur · Foto: Pixabay

Geen Vunzige Deuntjes Festival dit jaar in het Amsterdamse Bos, dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen besloten. Het festival zou strijdig zijn met het evenementenbeleid van de gemeente. De organisatie van het festival stapt naar de rechter én start een petitie.

'Het evenement Vunzige Deuntjes betreft een dance event dat teveel overeenkomsten vertoont met de reeds bestaande grote evenementen in het Amsterdamse Bos', schrijft de gemeente op haar website. De zware bastonen zorgen volgens de gemeente voor veel overlast voor bewoners van Amstelveen en Aalsmeer.

Lees ook: Kritiek zwelt aan: zorgen de nieuwe evenementenregels wel voor minder overlast?

Wel begonnen met kaartverkoop
Hoewel de gemeente aangeeft dat het de organisatie van het festival vanaf het begin heeft geïnformeerd over de mogelijke strijdigheid met het Amstelveense evenementenbeleid, is die organisatie toch met voorbereidingen begonnen. Zo is er onder andere begonnen met kaartverkoop.

Het festival zou dit jaar eigenlijk nog plaatsvinden op het N1 festivalterrein. Op dat terrein in Westpoort worden dit jaar voor het laatst een aantal festivals georganiseerd. Volgens de gemeente Amstelveen heeft de organisatie van Vunzige Deuntjes er, 'vanwege veranderde omstandigheden daar', voor gekozen om een vergunning aan te vragen voor het Amsterdamse Bos.

Lees ook: Oprukkende stad en protest doen nieuw festivalterrein voortijdig de das om

Omdat er al meerdere andere dance evenementen in het Amsterdamse Bos worden georganiseerd en de gemeente een divers evenementenaanbod wil, is de vergunning voor Vunzige Deuntjes geweigerd.

'Een raadsel'
Vunzige Deuntjes zelf is erg verbolgen over de beslissing van de gemeente Amstelveen. 'Amstelveen weigert nu de vergunning, omdat het evenement naar hun zeggen niet divers genoeg is', zo valt te lezen op de Facebookpagina van het evenement. 'Vunzige Deuntjes is door middel van een pitch van het Amsterdamse Bos uitgekozen als winnaar om het festival in het bos te mogen organiseren. De belangrijkste reden daarvoor is het unieke karakter van ons evenement en ons bijzondere en diverse publiek. (...) Het is voor ons een raadsel waarom de gemeente dit besloten heeft.'

De organisatie van het festival accepteert het besluit dan ook niet en stapt naar de rechter. Bovendien kunnen bezoekers van het festival een petitie ondertekenen, waarin wordt gesteld dat het festival in het Amsterdamse Bos thuishoort.