Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Oprukkende stad en protest doen nieuw festivalterrein voortijdig de das om

8 februari 2019, 07.00 uur · Aangepast 8 februari 2019, 17.19 uur · Foto: Pixabay

Het N1-terrein, tussen de Aziëhaven en de A5 ingeklemd, had dé oplossing moeten worden voor de grootschalige tech- en dancefestivals in de stad. Op een afstandje van de drukte en dus minder overlast voor Amsterdammers, maar wel de feestjes. Tot afgelopen woensdag: toen trok de gemeente plots de stekker uit het terrein.

In 2019 mogen er nog zes festivals georganiseerd worden, maar daarna is het afgelopen. En dat terwijl voorzien was dat de festivallocatie zeker tien jaar had kunnen bestaan. Het terrein wordt - waarschijnlijk al vanaf volgend jaar - gebruikt door bedrijven, die op hun beurt weer plaats moeten maken voor de vele woningen die nodig zijn.

Lees ook: Mega-festivalterrein N1 in Westpoort van de baan

Busremise GVB
Eén van de bedrijfspanden die mogelijk naar het N1 gaat, is de busremise van het GVB aan de Jan Tooropstraat in Nieuw-West. Op die locatie wil de gemeente zo'n 900 woningen bouwen. Maar daarvoor moeten de bussen mogelijk wijken. De gedachte: bepaalde bedrijven hoeven niet per se in de stad te zitten, woningen moeten dat wel. 

Die noodzaak om huizen te bouwen verplicht de gemeente ook om te zoeken naar alternatieve locaties voor bedrijven. Maar daar zijn er niet zoveel van. En daar komt het N1-terrein om de hoek kijken.

AT5

Vijf festivals als proef
Maar er waren al andere plannen. In 2016 werd besloten dat N1 de ideale pilotlocatie voor een groot festivalterrein was. Door de ligging zou de geluidsoverlast beperkt zijn en parken in de stad zouden ontlast worden. In 2017 en 2018 werden er in totaal vijf festivals bij wijze van proef georganiseerd, waaronder het Dockyard Festival en het festival Vunzige Deuntjes.

Lees ook: Circusfamilie Boltini bang om weggeblazen te worden door festivalgeweld Westelijk Havengebied

Om de pilot mogelijk te maken zorgde de gemeente voor een aantal randvoorwaarden. Zo werd het terrein ingezaaid met gras en werden er een aantal gravelpaden aangelegd voor gemotoriseerd verkeer. Ook de toegang voor nood- en hulpdiensten werd geregeld. Later zou er besloten worden om het terrein verder aan te kleden en 'festival-vriendelijk' te maken.

Maar dat 'later' kwam er niet. Afgelopen zomer evalueerde de gemeente de festivalproef. Om door te gaan met het terrein zouden er stroom- en waterpunten moeten worden aangelegd. Ook een grote parkeerplaats was wenselijk en verder zou het terrein aangekleed moeten worden met bossages. Die kosten zouden dan over de resterende acht jaar - tien in totaal, min de proef van twee jaar - afgeschreven kunnen worden.

Investeringskosten terugverdienen
Na de evaluatie bleek dat die acht jaar bij lange na niet gehaald zouden gaan worden. Het N1 zou eerder vijf of misschien zelfs nog maar twee jaar dienst kunnen doen als festivalterrein: veel te kort om de hoge investeringskosten nog te kunnen verantwoorden.

Daarnaast was er vanaf het begin protest van direct omwonenden. Zij vreesden in totaal zes (het maximaal aantal geluidsbelastende festivals op N1) zomerweekenden in de herrie te zitten. Frances de Waal van de protestgroep GeenN1 is dan ook blij met het afketsen van de plannen.

'Het was een beetje David tegen Goliath. Mensen zeiden dat we geen kans hadden om te winnen.' Dat er dit jaar mogelijk toch nog zes festivals komen is te overzien nu omwonenden weten dat het daarna klaar is. 'De blijdschap overheerst nu. Maar ook voor het komende jaar geldt: staat de wind ongunstig dan ben je er gloeiend bij. Daar gaat je mooie zomerdag buiten.'

,"selected":null,"urls":{"42999f8":"https://media.at5.nl/cache/i/442000/images/442500.w4032.42999f8.eee8cfa.jpg"}},"id":"442500","width":"100%","height":"","src":"https://media.at5.nl/cache/i/442000/images/442500.w4032.0.d99e088.jpg","alt":"","class":"abc-placeholder-image","original":"https://media.at5.nl/cache/i/442000/images/442500.w4032.0.d99e088.jpg"}}" />

'Nu al stress voor volgend jaar'
Minder blij is Arend Wortmann, organisator van het festival Vunzige Deuntjes. Hij heeft voor dit jaar nog een vergunning aangevraagd op N1. Maar dat is dus voor het laatst. Volgens hem liet het onderzoek van gemeente zien dat het terrein juist wel geschikt was voor meer festivals. 'Er zijn zoveel festivalorganisatoren op zoek naar een plek, maar er zijn maar heel weinig locaties.'

Lees ook: Kritiek zwelt aan: zorgen de nieuwe evenementenregels wel voor minder overlast?

Blijburg en Riekerhaven vallen ook al af als festivallocatie. Veel hoop op nieuwe plekken heeft Wortmann niet. Het huidige stadsbestuur heeft volgens hem te kennen gegeven dat het minder festivals en evenementen wil in de stad. 'Festivals zullen gaan afvallen. Je hebt geen garanties. Eigenlijk zit ik nu al in de stress voor volgend jaar.'