Stad

NL
V

Gloednieuwe Amsterdamse tram per truck vertrokken uit Spanje

23 april 2019, 09.41 uur · Aangepast 23 april 2019, 10.01 uur · Foto: GVB / Andre van Beuzekom

De eerste 15G - het nieuwe model tram - is vanuit Spanje onderweg naar Nederland. Het tramstel gaat de komende maanden getest worden op het Amsterdamse tramspoor. Halverwege het jaar moeten de eerste nieuwe trams ook echt gaan rijden.

Het Spaanse bedrijf CAF maakt de in totaal 63 bestelde 15G-trams, in een fabriek in Zaragoza. Daar is het eerste exemplaar op een enorme vrachtwagen geladen, want het tramstel van dertig meter lang en bijna 40 ton zwaar, komt over de weg naar Diemen. Daar wordt de tram gestald in een werkplaats van het GVB. De tocht duurt zes tot zeven dagen.

Lees ook: Amsterdam mag (bijna) kennismaken met nieuwe tram

Om de tram op de vrachtwagen te krijgen is er zelfs een stuk rails op de oplegger gemonteerd. De hele reis door Frankrijk krijgt de truck begeleiding van de politie.

 

De eerste 15G rijdt over het Spaanse platteland

In de komende maanden wordt de nieuwe tram uitvoerig getest, dat gebeurt samen met vijf andere 15G's die nog in afbouw zijn. Zodra die testen klaar zijn kunnen de overige 58 trams geleverd worden. Het GVB verwacht dat er vanaf dat moment iedere twee weken een nieuwe tram uit de fabriek komt rollen.

GVB / André van Beuzekom