Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek politie: 'Gebruik van bodycams kan agressie voorkomen'

24 april 2019, 08.25 uur · Aangepast 24 april 2019, 08.38 uur

De politie is van plan om extra bodycams aan te gaan schaffen. Uit onderzoek in Amsterdam is gebleken dat agenten die bodycams droegen, minder vaak te maken kregen met bedreigingen en lichamelijke agressie.

Het onderzoek werd in opdracht van Politie & Wetenschap uitgevoerd door wetenschapper Sander Flight. Hij ontdekte dat er minder geweld tegen agenten plaatsvond in basisteams waar bodycams werden gebruikt, zo schrijft de politie

Lees ook: Geen wapenstok en pepperspray voor boa's, wel bodycams en extra agenten

'Het is tegenwoordig gewoon om alles wat we meemaken te filmen en deze beelden te delen met anderen. Ook in politiewerk wordt het gebruik van sensoren en beeldtechnologie steeds belangrijker', stelt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime.

Andere steden
De bodycams werden in meerdere steden getest. Daarbij bleek 80 procent van de agenten te ervaren dat de camera's de-escalerend werken.

Lees ook: Agent Lieke met collega het ziekenhuis ingeslagen: 'Ze bleven op hem inbeuken'

Een ander voordeel is dat de beelden ingezet kunnen worden bij het analyseren van een situatie. Voor burgers is het mogelijk om een verzoek in te dienen om de beelden te bekijken, ook als ze daarmee willen aantonen dat een agent niet correct heeft gehandeld.

2000 bodycams
Het politiekorps ziet de camera's daarom als een 'waardevolle toevoeging' en is van plan om 2000 bodycams aan te schaffen. Elke eenheid krijgt vervolgens 100 tot 200 camera's.

Lees ook: Politie start met bodycam-proef voor noodhulp en wijkagenten

Wel zijn er nog een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden, benadrukken de onderzoekers. De ICT-voorzieningen die nodig zijn voor opslag en verwerking, zijn bijvoorbeeld nog niet overal aanwezig. 

Lees ook: Alle veiligheidsmedewerkers van NS krijgen bodycams

Ook hebben nog niet alle agenten voldoende kennis over het gebruik van bodycams. 'Als we het vertrouwen van de burger willen behouden, moeten we de bodycam op een zorgvuldige manier inzetten', legt Van der Plas uit. 'Net zoals dat je goed moet weten wanneer een bodycam in je voordeel of juist averechts kan werken.'