112

Rechter verbiedt staking BOA's op Koningsdag

26 april 2019, 11.45 uur · Aangepast 26 april 2019, 14.26 uur

Whatsapp

De gemeente heeft het kort geding dat was aangespannen tegen de staking door BOA's op Koningsdag gewonnen. Daardoor mogen de BOA's morgen niet staken.

De impact op de veiligheid en openbare orde is te groot als de BOA's niet op straat zijn in de avond van Koningsdag, zo oordeelt de rechter.

De BOA's wilden op Koningsdag tussen 18.00 en 21.00 het werk volledig neerleggen. Dit is het drukste moment van de dag. Veel feesten zijn dan afgelopen en de BOA's hebben de taak om alle bezoekers op een goede manier de stad uit te leiden. 

Lees ook: Gemeente probeert Koningsdagstaking BOA's via rechter voorkomen

Burgemeester Femke Halsema vroeg de BOA's eerder al om de staking niet door te laten gaan, omdat ze bang is voor onveilige situaties in de stad. Toen de BOA's lieten weten de actie door te zetten, besloot Halsema om de staking aan te vechten bij de rechter. 

Lees ook: BOA's geven Halsema 'laatste waarschuwing' voor stakingactie Koningsdag

Er zijn al langere tijd acties van BOA's in de stad. Zo schrijven ze al een tijd geen bonnen meer uit, iets dat ze ook op Koningsdag willen gaan doen.

De acties worden gevoerd omdat de BOA's graag beter bewapend willen worden. Ze willen beschikking krijgen over een wapenstok en pepperspray, zodat ze zich beter kunnen verdedigen. 

Whatsapp