Start van hoofdcontent

112

nl

Verhoor nieuwe getuige in proces Staatsliedenbuurt blijft geheim

7 mei 2019, 14.10 uur

Rachid el M., de nieuwste getuige in het hoger beroep rondom de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, wordt vanmiddag achter gesloten deuren gehoord in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Dat heeft het gerechtshof besloten.

Het was de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) die met het verzoek kwam om de getuige achter gesloten deuren te horen. De exacte reden is onduidelijk; ook het verzoek mocht het OM achter gesloten deuren toelichten. Wel gaf justitie aan dat er geen sprake was van bepaalde veiligheidsredenen, maar dat een verhoor achter gesloten deuren 'in het belang is van een goede rechtsgang'.

Heimelijk gefilmd
De getuige die vandaag gehoord wordt, is Rachid el M. Hij figureert in een video die eind vorig jaar - tijdens een eerdere behandeling van de zaak - plotseling opdook. De advocaten van de twee verdachten, Anouar B. en Adil A. brachten de video in als nieuw bewijsmateriaal. Het gerechtshof schortte daarop de inhoudelijke behandeling op en beval het OM onderzoek te doen naar de opname.

Lees ook: Hoger beroep liquidaties Staatsliedenbuurt wederom vertraagd

In het filmpje zou de getuige hebben gezegd dat Benaouf A., het oorspronkelijke doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, heeft gelogen over zijn verklaring tegenover de recherche. De verklaring van Benaouf speelde een belangrijke rol voor de rechtbank, die de verdachten in 2015 veroordeelde tot levenslange celstraffen. 

Motoragenten ontkwamen aan kogelregen
Bij de schietpartij in West op 29 december 2012 kwamen Youssef Lkhorf en Said el Yazidi om het leven. Twee motoragenten wisten ternauwernood te ontkomen aan de kogelregen van de vluchtende verdachten. 

Lees ook: Overzicht: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak?

Het Openbaar Ministerie eiste eind vorig jaar in hoger beroep opnieuw levenslang tegen Adil A. en Anouar B.. Tijdens de inhoudelijke behandeling doken meerdere getuigen op die ontlastende verklaringen aflegden. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij niet de waarheid spreken en zijn beïnvloed.