Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Waterkanon gearriveerd bij de Johan Cruijff Arena

8 mei 2019, 16.31 uur · Aangepast 8 mei 2019, 16.42 uur

Rond 16 uur is een waterkanon van de politie gespot bij de Johan Cruijff Arena. De politie laat aan AT5 weten dat het waterkanon preventief aanwezig is.

Bij de vorige Champions League-wedstrijd tegen Juventus was er een grote sfeeractie (entrada) aangekondigd en dat liep uit de hand omdat er opdracht was gegeven vuurwerk te blussen met het waterkanon. Dit leidde tot natte pakken en veel verontwaardiging bij de aanwezige Ajax-supporters.

Lees ook: Beelden: Vuurwerk, waterkanon en politiepaarden op Arenaboulevard

Naast twee waterkanonnen werden politiepaarden ingezet. De politie kwam in actie nadat er door supporters met vuurwerk zou zijn gegooid. Zij deden dat nadat de politie omriep dat er geen zogeheten entrada mocht worden gehouden, een sfeeractie die vaak voor belangrijke wedstrijden wordt gehouden. Volgens de politie werd het waterkanon alleen ingezet om het vuurwerk te doven, maar ook veel supporters werden er nat door. Ook werden er tientallen supporters opgepakt. 

Lees ook: Halsema: 'Ingrijpen bij Ajax was protocol, manier van optreden wordt onderzocht'

Na veel kritiek ging de gemeente al snel door het stof en liet burgemeester Halsema weten dat het geweld disproportioneel was. Voor vanavond liet de gemeente weten dat er een entrada mocht komen. Daarbij deed de driehoek (gemeente, OM en politie) een beroep op de supporters om geen vuurwerk of fakkels af te steken. De sfeeractie wordt gehouden op het Arenapark. De organisatie van de entrada, supportersgroep Ultras, riep de fans ook op het vuurwerk thuis te houden.

Lees ook: Ultras kondigen 'grootste entrada ooit' aan: 'Laat je vuurwerk dit keer lekker thuis'