Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeenteraad verbiedt rondleidingen op de Wallen

9 mei 2019, 06.30 uur · Aangepast 9 mei 2019, 08.09 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Per 1 januari 2020 zullen er geen rondleidingen meer worden toegestaan op de Wallen. Ook zullen gratis rondleidingen in heel Amsterdam snel tot de verleden tijd behoren.

Daar stemde gisteren een meerderheid van de gemeenteraad mee in. De Wallen zijn al langere tijd een probleemkind van de stad, mede door de enorme toeristische drukte en overlast. Ombudsman Arre Zuurmond sprak na onderzoek zelfs van een 'urban jungle'.

Lees ook: Onderzoek: steeds meer Amsterdammers klaar met de Wallen

Tegen de overlast worden nu maatregelen genomen. Zo zal het vanaf volgend jaar verboden zijn voor gidsen om toeristen langs de prostitutieramen te leiden. Ook worden de tours in het algemeen gereguleerd. Gidsen moeten een speciale ontheffing voor de hele binnenstad hebben en gratis tours worden niet langer toegestaan. Iedere toerist moet een verplichte heffing betalen.

Lees ook: Ondernemersvereniging over verbod rondleidingen Wallen: 'Ons is niets gevraagd'

Ten slotte wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht van twintig naar vijftien deelnemers. Het stadsbestuur presenteerde de plannen al eerder. Maar gisteravond stemde ook de gemeenteraad in met het verbod op rondleidingen.