Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stichting Blije Buren terug van weggeweest: 'Er met z'n allen een mooie stad van maken'

10 mei 2019, 20.18 uur · Aangepast 11 mei 2019, 12.32 uur

Stichting Blije Buren is terug van weggeweest. De stichting die eenzame en arme mensen in Oost belangeloos helpt heeft een container neergezet recht tegenover hun oorspronkelijke locatie op de Cruquiusweg. Het oude huisje werd anderhalf jaar geleden afgebroken door de gemeente omdat het in te slechte staat was.

Maar de stichting wil van geen wijken weten en heeft nu samen met Stichting Adviesman de handen ineengeslagen en het stukje grond tegenover het oude gebouw 'bezet', zoals Oliver Anderson van Stichting Adviesman het noemt. 'Na anderhalf jaar eigenlijk in de kou te hebben gestaan, hebben we toch de stoute schoenen aangetrokken en hebben we deze bouwkeet hier geplaatst.'

Lees ook: Stichting Blije Buren vecht voor voortbestaan: 'Geef ons nog een kans'

Het afbreken van de oude locatie zorgde anderhalf jaar geleden voor veel verdriet en onbegrip bij buurtbewoners. 'Er zijn zoveel arme mensen die hier wat te eten of drinken kwamen halen. Dat heb je nu niet meer, het is over', zei een ontroerde buurtbewoonster toen.

Ook kwam de stichting in het nieuws toen één van de blije buren, Jo van der Spek, wilde trouwen in zijn zelfgebouwde 'takkenpaleis'. Die droom viel echter in duigen toen de politie na klachten van de buren besloot de hut te slopen. 

Lees ook: Gratis eten én een goed gesprek: 'Blije Buren wil verbinden'

Op zoek naar een nieuwe locatie voor de stichting werd in de tussentijd een poging gedaan een pand in Zuid te kraken. Maar nu is daar dus de container op de Cruquiusweg, al hoopt Peter Gualterus, initiatiefnemer van de stichting, nog altijd op een officiële locatie.

'Ik zou graag vertegenwoordigers van de gemeente of liever nog de burgemeester willen spreken om in een gesprek aan te tonen wat wij al bereikt hebben en welke bijdrage we kunnen leveren aan deze lieve stad', zegt hij. 'We willen alleen maar het algemeen belang dienen, we zoeken geen ruzie. Laten we er met z'n allen een mooie stad van maken.'