Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oproep Koninklijke Horeca Nederland: 'Stop verhoging toeristenbelasting'

15 mei 2019, 10.00 uur

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept gemeenten op om te stoppen met het verhogen van de toeristenbelasting en te kiezen voor 'gastvrijheid'. Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts lijkt het wel alsof gemeenten toeristenbelasting gebruiken om de begroting te dichten. 'Dit is natuurlijk niet meer uit te leggen aan onze ondernemers, maar zeker niet aan onze gasten.'

'Amsterdam dreigt dit jaar wederom haar tarieven fors te verhogen. Terwijl zij nu al het hoogste belastingtarief kent in vergelijking met soortgelijke steden in Europa', zegt Beljaarts. De gemeente heeft dit jaar de toeristenbelasting verhoogd naar zeven procent. In 2018 was dit zes procent.

Lees ook: Bezoek aan de stad wordt duurder, maar hoe dan precies?

Extra toeslag hotels
Voor iedere hotelovernachting betalen toeristen straks ook nog een toeslag van 3 euro per nacht. Op een camping ligt dat bedrag op 1 euro extra per nacht.

Wethouder Udo Kock (Financiën) zei hier eerder over tegen AT5: 'Dit college heeft de koers ingezet om met name de belasting voor bezoekers en toeristen te verhogen. Dat gaat om 105 miljoen. Ook omdat we de Amsterdammers wilden ontzien.' De gemeente hoopt hiermee de toenemende drukte in de stad terug te brengen. 

'Gastvrijheid en leefbaarheid'
Volgens Beljaarts leiden de snel stijgende tarieven van de toeristenbelasting tot veel onvrede in de toeristische sector. Het is volgens KHN daarom tijd voor een hervorming. KHN start vandaag een campagne waarin de gemeenten worden opgeroepen hun beleid te wijzigen. Beljaarts: 'De gastvrijheid en leefbaarheid moeten bij dit belastinginstrumentarium weer op één komen te staan.'

Lees ook: Opnieuw verlaat cruisemaatschappij Amsterdam vanwege toeristenbelasting