Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot 4,5 jaar cel geëist tegen verdachten van ontvoering Insiya

15 mei 2019, 14.05 uur · Aangepast 15 mei 2019, 16.51 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tot 4,5 jaar celstraf geëist tegen de zes verdachten die terecht staan voor betrokkenheid bij de ontvoering van de destijds tweejarige peuter Insiya in 2016.

Het OM eist 4,5 jaar cel tegen de drie verdachten Erik S., Daniël C. en Robert B. Tegen Willem V. eist het OM 4 jaar en tegen Liz S., dochter van Erik S., eist het OM 3,5 jaar cel. De laatste verdachte, Huibert V., moet volgens het OM 3 jaar de cel in. 

De officieren hebben vandaag opnieuw aangegeven dat ook de twee andere verdachten in de ontvoeringszaak, de vader van Insiya en een neef van hem, in Nederland zullen worden vervolgd. Zodra er een uitspraak is in de zaak tegen de zes verdachten zullen de vader en zijn neef, die beiden waarschijnlijk in India verblijven, worden gedagvaard. Eventueel kunnen zij bij verstek worden vervolgd.

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya kreeg eisenpakket van ex: 'Ernstige afpersing'  

Gewelddadige wijze
Insiya werd in september 2016 op gewelddadige wijze uit het huis van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd. Daarna is ze naar India gebracht, waar ze sindsdien bij haar vader Shehzad Hemani woont. Hij is, ondanks 182 verzoeken van het OM, nooit verhoord. India weigert hem uit te leveren.

Afgelopen maandag probeerden de advocaten van de verdachten de zaak aan te houden. Ze vinden dat het OM betere pogingen moet doen om de vader alsnog te horen. 'Een proces zonder een verhoor van de vader is een gemankeerd proces. Hij is de spin in het web. Het proces kan alleen met hem', zei advocaat Pijpenburg. Maar de zitting ging gewoon door.

Nachtmerrie voor moeder
Shehzad Hemani heeft het ouderlijk gezag over zijn inmiddels vijfjarige dochter verloren, bepaalde een Nederlandse rechter in maart. Hoe het met Insiya gaat is onduidelijk. De kinderbescherming maakt zich zorgen om haar emotionele ontwikkeling, omdat zij van de ene op de andere dag is weggehaald bij haar moeder.

De officieren in hun requisitoir: 'Een nachtmerrie voor de moeder en haar familie. Een nachtmerrie die op 29 september 2016 is begonnen en waar maar geen einde aan lijkt te komen. Een nachtmerrie die is veroorzaakt door de verdachten die vandaag terechtstaan.'