Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis: levenslang voor Naoufal F. voor opdracht tot moord

16 mei 2019, 16.12 uur · Aangepast 17 mei 2019, 08.58 uur · Foto: RTE News

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang geëist tegen Naoufal F., alias 'Noffel'. Hij wordt er van verdacht de opdracht te hebben gegeven om een elektricien uit Almere te vermoorden.

In december 2015 werde de 56-jarige Ali Motamed op straat doodgeschoten. Vorige maand werden er twee mannen veroordeeld tot 25 en 20 jaar cel, zo schrijft de NOS. De twee zouden het slachtoffer niet hebben gekend en werkten in opdracht.

Lees ook: Iraanse regime gaf mogelijk liquidatieopdracht aan Naoufal F.

Noffel zit al een celstraf uit van 18 jaar. In april werd hij veroordeeld voor de mislukte moordaanslag op Peter R., alias 'Pjotr' in Diemen eind 2015. Het OM hield rekening met deze straf en vindt dat F. het recht op deelname in de samenleving heeft verspeeld. 

Lees ook: Moord op Iraniër in Almere: werkte Naoufal - Noffel - F. in opdracht van Iran?

Waarom de Iraanse elektricien om het leven is gebracht is niet bekend. Het bleek na zijn dood dat Motamed onder en schuilnaam in Nederland leefde. In 1981 was hij ter dood veroordeeld in Teheran voor een dodelijke bomaanslag. 

Lees ook: Was Naoufal F. de man achter 'Groothoofd', 'Tijger' en 'King Tito'?

De AIVD denkt dat de Iraanse geheime dienst achter de moord zit. Het OM heeft geen bewijs voor deze lezing gevonden. Noffel heeft niks losgelaten over het waarom van de moordaanslag.

De rechter doet op 18 juli uitspraak.