Start van hoofdcontent

Stad

nl

Celstraf voor gebruik handgranaat omhoog

16 mei 2019, 23.12 uur · Aangepast 17 mei 2019, 00.24 uur · Foto: AT5

De maximumstraf voor het bezit of gebruik van een handgranaat wordt verdubbeld naar acht jaar cel. De Tweede Kamer heeft daarvoor groen licht gekregen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

Dat schrijft het AD. Steeds vaker gebruiken criminelen handgranaten om onderlinge vetes te vereffenen. De 'eitjes' worden veelvuldig aan deuren van veelal horecagelegenheden gehangen, en worden soms ook tot ontploffing gebracht.

Het aantal gevonden handgranaten op straat is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. In het hele land werden in het afgelopen jaar 43 granaten gevonden. Meer dan de helft daarvan werd in Amsterdam aangetroffen. Ook dit jaar worden ze veelvuldig neergelegd.

Lees ook: Dodelijk tot vijftig meter en spotgoedkoop: 'Granaat al te krijgen voor vijf euro'

Niet alleen de straf voor automatische wapens moet worden verdubbeld, zoals minister Grapperhaus en de politie voorstellen, maar ook die op handgranaten, vinden CDA en D66. Wie een handgranaat gebruikt is er overduidelijk op uit om slachtoffers te maken, met nog een grotere kans om een onschuldige te treffen, aldus de partijen. 

De twee regeringspartijen kunnen rekenen op een Kamermeerderheid.