Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Politie over Ajax-huldiging: 'We zijn heel tevreden'

17 mei 2019, 17.22 uur · Aangepast 17 mei 2019, 17.35 uur

Een groot succes zonder noemenswaardige incidenten. Zo kijkt de politie terug op de huldiging van Ajax gisteren op het Museumplein. Er werden 34 personen aangehouden voor lichte vergrijpen.

'We zijn heel tevreden', zegt Chris Koers van de politie. 'Iedereen heeft kunnen zien dat het een prachtig feest was waar heel veel mensen op af zijn gekomen', zegt hij. Naar schatting stonden er zo'n 110.000 mensenop het plein.

Speciale instructies
De politie bedankt de fans voor het goede verloop van de huldiging, maar ook Ajacieden Matthijs de Ligt en Edwin van der Sar krijgen een compliment. 'De opdracht die zij hadden, hebben ze uitstekend uitgevoerd. We houden op zo'n dag als gisteren natuurlijk met alles rekening, ook met dit soort dingen. Dus dat bereid je voor met elkaar', zegt Koers. 

Lees ook: 'Bierblikvangers' De Ligt en Van der Sar door politie vooraf geïnstrueerd

Vuurwerkverbod
Twee personen zijn aangehouden nadat zij vuurwerk naar het podium gooiden toen Femke Halsema daar stond. Er was overigens ook een vuurwerkverbod van kracht tijdens de huldiging, maar dat bleek niet bepaald waterdicht. Toen de ploeg het podium opkwam, was het hele Museumplein volledig gehuld in rode rook, afkomstig van fakkels en vuurwerk. 'Bij een feest als dit geldt: je mag geen vuurwerk afsteken. Maar wil je dat voorkomen, dan moet je iedereen stuk voor stuk fouilleren. Dat is niet mogelijk op een feestelijke dag als gisteren. Dus dan hoort het er maar een beetje bij', zegt Koers.

Lees ook: Omwonenden Museumplein willen absoluut geen huldiging Ajax, ondernemers wel

Stedelijk tevreden
Ook omwonenden en ondernemers uit de buurt kijken terug op een feestelijke huldiging. Na de laatste huldiging op het plein in 2011 was de stemming minder goed. Tientallen mensen werden opgepakt en 160 personen raakten toen gewond in het gedrang. Bij het Stedelijk Museum werd voor 4 ton schade aangericht. Het Stedelijk laat vandaag weten heel tevreden te zijn met de huldiging. Het was wel uit voorzorg dicht, maar een woordvoerder zegt terug te kijken op een groot feest.

Volgend jaar
Het seizoen is nog maar net ten einde maar na het succes van gisteren lonkt toch de vraag: is een eventuele huldiging volgend jaar weer op het Museumplein? 'Ik heb in het verleden wel eens geadviseerd om de huldiging bij het Arenapark te houden. Maar ik snap nu dat als ik een andere locatie zou adviseren en mensen vragen waarom, ik daar niet zo'n goed antwoord op zou hebben', grapt Koers.