Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Het pan-Europese Volt over de verkiezingen: 'Amsterdam kopiëren naar de rest van Europa'

19 mei 2019, 15.54 uur · Aangepast 19 mei 2019, 17.24 uur

We gaan op donderdag 23 mei stemmen voor het Europees Parlement. Nieuwkomer Volt is een pan-Europese politieke beweging, waarvan de Nederlandse tak voornamelijk bestaat uit Amsterdammers. Vandaag gingen 50 vrijwilligers van Volt het centrum in om campagne te voeren.

Volt is de eerste en enige pan-Europese partij. Dat houdt in dat de partij actief is in alle lidstaten van de Europese Unie en Europa als één geheel zien. Behalve in Nederland is Volt in nog in acht andere lidstaten verkiesbaar: Italië, Frankrijk, Duitsland, België, Bulgarije, Luxemburg, Zweden en Spanje. 

Een van de kandidaten is de 17-jarige Bibi Wielinga, zelf nog te jong om te stemmen. Toch heeft zij het geschopt tot plek vier op de kandidatenlijst. 'Ik ben nu 17 en ik ben hier nog over 50 jaar, dus ik sta in dat Nederland waar de dammen door zouden kunnen breken. Het is zo belangrijk dat jongeren nu het heft in eigen handen nemen', aldus Bibi. 

Voorbeeld voor vrouwen
Nummer twee op de lijst, Nilüfer Vogels, is alleenstaand moeder en werkt fulltime. Ze hoopt een voorbeeld te zijn voor andere vrouwen. De positie van de vrouw is dan ook één van haar speerpunten. 'In Nederland krijgen vrouwen minder betaald voor hetzelfde werk, terwijl ze even goed zijn opgeleid en evenveel ervaring hebben. Dat wordt de gender gap genoemd.' Als ze in het Europees Parlement komt, zal haar hele team dan ook uit vrouwen bestaan. 

Lees ook: 'Het leeft nog niet echt bij de Amsterdammers: de Europese Parlementsverkiezingen'

De eerste zes kandidaten op de lijst en veel van de vrijwilligers zijn Amsterdammer. Nilüfer zou graag zien dat meer steden een voorbeeld nemen aan Amsterdam: 'Ik denk dat er weinig steden op aarde zijn waar je zo goed vrouw kunt zijn, zo goed homo kunt zijn, zo goed minderheid kunt zijn, zo goed progressief, maar ook conservatief kunt zijn. Ik zou eigenlijk gewoon Amsterdam willen kopiëren naar de rest van Europa.'