Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

UvA schrapt tentamens op 28 mei wegens staking openbaar vervoer, VU doet dat niet

21 mei 2019, 12.31 uur · Aangepast 21 mei 2019, 13.31 uur

Op de dag dat het openbaar vervoer in Amsterdam gaat staken, hoeven 8.000 studenten van de Universiteit van Amsterdam geen tentamen te maken. De UvA heeft de tentamens die dag afgelast. De Vrije Universiteit laat de tentamens wel doorgaan, maar wil gedupeerde studenten op andere manieren tegemoet komen.

Volgende week dinsdag staken de NS, het stadsvervoer van het GVB en het streekvervoer de hele dag om voor betere pensioenen te pleiten. Die dag zijn er dus geen treinen, bussen, trams of veren.

Voor studenten buiten de stad wordt het lastig om hun tentamen daardoor te kunnen halen. Ook is het niet zeker of er wel genoeg surveillanten aanwezig kunnen zijn, stelt de UvA. Daarom heeft de universiteit in overleg met de Centrale Studentenraad besloten de tentamens niet door te laten gaan. Ook is er geen aanwezigheidsplicht voor colleges.

Lees ook: OV eind mei opnieuw plat: vakbonden voeren druk op met nieuwe staking

VU laat tentamens doorgaan
De Vrije Universiteit wil niet zover gaan. Op de dag van de staking zijn zestig tentamens gepland, die gaan gewoon door. 'Ongeveer de helft van de studenten komt met het openbaar vervoer, maar de andere helft dus niet', zegt een woordvoerder. 'Of je de tentamens laat doorgaan of niet, je dupeert altijd een groep studenten. Dat zorgt voor stress en onrust.'

De verschillende faculteiten op de VU zullen mogelijk extra herkansingen gaan aanbieden aan de studenten die door de staking dinsdag niet kunnen komen. Daarnaast wil de VU studenten stimuleren om te carpoolen of vooraf in Amsterdam te overnachten. De VU onderzoekt nog mogelijkheden om studenten daarover met elkaar in contact te brengen.