Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Eredivisie jaar eerder op de schop: zo verandert de competitie

22 mei 2019, 16.50 uur

De KNVB heeft in samenspraak met de eredivisieclubs besloten de maatregelen van de zogenaamde 'veranderagenda' komend seizoen al in te voeren. Dit heeft voor de competitie de volgende consequenties.

De veranderagenda bestaat uit maatregelen die een positief effect moeten hebben op de competitie en het Nederlands voetbal. De maatregelen zouden eigenlijk pas in het seizoen 2020/2021 worden ingevoerd, maar omdat de clubs geen reden zien om nog een jaar te wachten is nu besloten ze komend seizoen al in te laten gaan.

Lees ook: Feest in de stad na 34e landskampioenschap Ajax

De meest ingrijpende maatregel voor de competitie is het verdubbelen van het aantal degradanten. Komend seizoen degradeert niet alleen de nummer 18, maar ook de nummer 17 van de competitie direct naar de Eerste Divisie. Dit betekent ook dat vanuit de Eerste Divisie de nummers 1 en 2 direct promoveren naar de Eredivisie. 

Flexibiliteit voor deelnemers CL & EL
Ajax bereikte dit seizoen tegen alle verwachtingen in de halve finale van de Champions League. Om de Ajacieden te helpen besloot de KNVB meerdere keren het wedstrijdschema in de Eredivisie om te gooien, zodat Ajax zich in alle rust kon voorbereiden op de Europese duels. Dit leidde in één geval tot verontwaardiging onder andere clubs in de competitie. PSV beschuldigde de bond zelfs van competitievervalsing.

Daarom is voor het volgende seizoen afgesproken dat Nederlandse topclubs die deelnemen aan de groepsfase van de Champions League of Europa League, hiervoor zoveel mogelijk ruimte krijgen. Zo hoeven deze clubs één ronde minder te spelen in de KNVB Beker en wordt er in het speelschema rekening gehouden met Europese verplichtingen van eredivisieclubs. 

Verdeling media- en UEFA-gelden
Om de financiële verschillen tussen de grotere clubs en kleinere clubs te verminderen, komt er een evenwichtiger verdeling van de mediagelden. Voorheen kreeg de nummer 1 van de competitie 5,3 keer zoveel uitgekeerd dan de nummer 18, komend seizoen is dat 4,8 keer zoveel.

Lees ook: Ajax speelde dit seizoen 58 wedstrijden en scoorde 175 keer

Ook wil de KNVB dat kleinere clubs meeprofiteren van Nederlandse successen op Europese eindtoernooien. Zo moeten Nederlandse clubs die in Europa prijzengeld verdienen, 5 procent afdragen. Alle eredivisieclubs die geen Europees voetbal spelen krijgen hier een deel van, mits zij op natuurgras spelen. Op die manier moeten alle eredivisionisten kunstgras in de ban doen.

Aantrekken jeugdspelers
Verder heeft Ajax met andere grotere clubs als PSV, Feyenoord, FC Utrecht, AZ en Vitesse afgesproken te stoppen met het aantrekken van elkaars jeugdspelers. Dit betekent niet dat het helemaal verboden is, maar als er toch spelers uit een andere jeugdopleiding worden gehaald, moet er een dubbele vergoeding worden betaald.

De nieuwe regels gelden voor de komende drie seizoenen, daarna worden ze geëvalueerd en eventueel weer aangepast.