Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vakantieverhuurplatformen gaan niet in op uitnodiging hoorzitting gemeenteraad

22 mei 2019, 21.20 uur

Vakantieverhuurplatformen Airbnb, Booking.com en Expedia gaan niet in op een uitnodiging van de gemeenteraad om onderwerpen te bespreken als massatoerisme, invloed op de woningmarkt en het faciliteren van het overtreden van gemeentelijke regels.

Dat laten de platformen in een gezamelijke reactie weten aan de gemeenteraad. De uitnodiging werd verstuurd nadat eerdere gesprekken met de platformen over hulp bij naleven van de Amsterdamse regels al stukliepen. In een hoorzitting op 28 mei wilde de gemeenteraad van de drie bedrijven horen waarom het niet mogelijk was om tot afspraken te komen met de stad. 

Lees ook: Gemeenteraad wil hoorzitting met vakantieverhuurplatformen

Vertrouwen in registratiesysteem
Maar op die uitnodiging gaan de bedrijven dus niet in. In hun antwoord op de uitnodiging laten ze weten vertrouwen te hebben in de nieuwe nationale wetgeving die een registratiesysteem voor vakantieverhuur zal introduceren. Ook geven ze aan, in afwachting van deze nieuwe wetgeving, een aantal voorstellen gedaan te hebben die de problemen van vakantieverhuur tegen gaan.

Zo stelde Airbnb onder meer voor om de toeristenbelasting in het centrum te verhogen, om zo de druk op het centrum te verlagen en ervoor te zorgen dat de gemeente meer inkomsten uit toerisme zou vergaren. 

Lees ook: Gesprekken met Airbnb mislukt: gemeente kondigt extra handhavingsacties aan

Verder zeggen de platformen dat gesprekken enkel zin hebben als alle betrokken partijen worden uigenodigd, van woningbouwverenigingen tot Schiphol. Zodoende zien ze het nut er niet van in om op de uitnodiging van de gemeenteraad in te gaan. 

'Gaat hen om het geld, niet om de stad'
Het idee een hoorzitting te organiseren kwam uit de koker van de ChristenUnie (CU), die samen met de SP een voorstel deed waar een meerderheid van de fracties zich in kon vinden. Dat de platformen niet op die uitnodiging ingaan vindt CU-duoraadslid Gerjan van den Heuvel 'ongehoord'.

'Bedrijven als Airbnb ondermijnen de gemeente door overtreding van de regels volop te faciliteren en niet mee te willen werken aan gedegen handhaving. Het gaat hen blijkbaar om het geld in plaats van om de stad, dat blijkt maar weer uit hun onwil om antwoord te geven op vragen die in de raad leven', zegt Van den Heuvel

Lees ook: Wethouder Ivens: 'Vakantieverhuurders hebben maling aan Amsterdamse regels'

'Potje handdrukken'
'Als stad en politiek ben je bezig met een potje handjedrukken met dit soort platformen', zegt Van den Heuvel verder. 'Het enige wat zin heeft in keihard handhaven. Dat heeft een afschrikwekkend effect. Anders verlies je het potje handjedrukken.'