Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gesprekken met Airbnb mislukt: gemeente kondigt extra handhavingsacties aan

26 februari 2019, 16.50 uur · Aangepast 26 februari 2019, 21.46 uur

Het is de gemeente niet gelukt om met de verhuurplatformen Airbnb, Booking.com en Expedia tot afspraken te komen over het naleven van de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens vanmiddag aan de gemeenteraad. Het college kondigt daarom extra handhavingsacties aan.

Het grootste struikelblok bleek dat de platformen niet actief wilden voorkomen dat verhuurders hun huis vaker dan dertig dagen per jaar konden verhuren. Airbnb blokkeerde advertenties vorig jaar nog automatisch wanneer de toen nog geldende limiet van zestig dagen overschreden werd. Maar ook toen was het al eenvoudig om hetzelfde adres opnieuw te verhuren door simpelweg een nieuwe advertentie aan te maken.

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur)

'Verantwoordelijkheid nemen'
1 januari liepen de vorige afspraken af. Sinds eind vorig jaar probeerde de gemeente nieuwe afspraken te maken. Ivens is niet blij dat die gesprekken op niets zijn uitgelopen. Aan de raad schrijft hij: 'Juist platformen, die zoveel informatie van hun verhuurders hebben en met hen in direct contact staan, zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen om Amsterdam te behouden als een prettige stad om te wonen en verblijven, waarbij woningen als woningen worden gebruikt en overlast wordt tegengegaan.'

Lees ook: Deal met Airbnb niet waterdicht: fraude nog steeds mogelijk

De gemeente gaat nu zelf meer handhaven: 'Nu er geen afspraken meer zijn, gaat het college extra handhavingsacties opzetten om overtreding van de regels tegen te gaan.' Nu de collectieve afspraken met alle verhuurplatformen mislukt zijn, wil de wethouder wel kijken of hij met ieder platform afzonderlijk om tafel kan.

De gemeente blijft bij het Rijk aandringen op een landelijke registratieplicht en wil ook dat de Europese Commissie zich minder terughoudend opstelt naar de vakantieverhuurplatformen. 

Lees ook: Reportage: Buitenlandse verhuurders? De zoektocht naar Airbnb-fraudeurs

Reactie Airbnb
Gevraagd om een reactie verwijst Airbnb naar een pagina op hun website. Daar staat onder meer te lezen dat Airbnb de gemeente 'sinds lange tijd' ondersteunt in het handhaven van de regels om een plek niet langer dan 60 nachten per jaar te verhuren. Het bedrijf doet dat sinds 2017.

Airbnb voerde die regels 'vrijwillig' in, zegt het bedrijf. Wel deed Airbnb pas nadat er afspraken waren gemaakt met de gemeente eind 2016. 'Airbnb zal deze vrijwillige automatische limiet van afgelopen jaar aanhouden', valt te lezen.