Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Deal met Airbnb niet waterdicht: fraude nog steeds mogelijk

29 september 2017, 15.11 uur · Aangepast 29 september 2017, 17.08 uur

Geen stad in de wereld heeft betere afspraken met Airbnb dan wij, zei een trotse wethouder Ivens eind vorig jaar. De eerste resultaten van die afspraken zijn vandaag bekend gemaakt. Fraude blijft mogelijk, zegt de wethouder nu. Airbnb en de gemeente kunnen het huisjesmelkers alleen zo lastig mogelijk maken.

Op 1 januari 2017 ging de nieuwe overeenkomst tussen de gemeente en Airbnb in. Het doel was illegale toeristische verhuur tegen te gaan. De wethouder is grotendeels tevreden: de meeste afspraken zijn door Airbnb nagekomen, staat in het rapport Toeristische verhuur van woonruimte. 

Lees ook: Airbnb verwijdert woonadvertentie na zestig dagen zelf van site

1250 advertenties verwijderd
Airbnb controleert nu dat de ongeveer 18.000 verhuurders niet meer dan 60 dagen per jaar verhuren. Het is sinds maart niet meer mogelijk een appartement langer dan 60 nachten per jaar te boeken, tenzij aangetoond wordt dat dit mag. (Op Airbnb worden ook Bed and Breakfast, hotel en short stay aangeboden en daar is meer dan 60 dagen verhuur toegestaan.) Het percentage boekingen van meer dan 60 dagen was op 1 mei 2017 5 procent, terwijl het op 1 mei 2016 nog 13 procent was.

Als fraude wordt aangetoond, verwijdert Airbnb de verhuurder. In 2017 (tot september) maakte Airbnb het voor ruim 1250 advertenties onmogelijk om nog boekingen te accepteren voor de rest van het jaar.

Airbnb komt niet alle afspraken na
Toch is nog niet alles koek en ei tussen de gemeente en Airbnb. Een woning mag aan maximaal vier personen worden verhuurd, maar het lukt Airbnb technisch nog niet dat goed te controleren. Airbnb zou hier wat beter z'n best op moeten doen, vindt de wethouder. 'Juist grote groepen volwassenen kunnen voor veel overlast zorgen.' Volgens de gemeente gaat het om ongeveer 1000 advertenties. Een deel daarvan is niet illegaal, omdat het om een hotel gaat. Dat maakt het voor Airbnb moeilijk. 

Een ander probleem is dat Airbnb nog geen gegevens van verhuurders doorgeeft als een inspecteur van de gemeente een mogelijke overtreding wil onderzoeken. Dat was wel zo afgesproken. Het bedrijf zegt dat dat niet zomaar mag van het Ierse recht waar Airbnb onder valt. 'Teleurstellend', constateert de wethouder, maar geeft toe dat deze afspraak nog een goed juridisch protocol nodig heeft. Daar wordt aan gewerkt.

Lees ook: Mee op jacht naar illegale hotels: 'De bedden waren beslapen, maar niet door de bewoonster'

Andere verhuurbedrijven reageren niet
Toen eind vorig jaar de deal met Airbnb werd gesloten, kwam al snel kritiek. Airbnb is veruit de grootste, maar nog veel meer bedrijven bieden vakantieverhuur in Amsterdam aan. Na zestig dagen Airbnb kunnen kwaadwillenden hun huis gewoon aanbieden op een andere site. Wethouder Ivens beloofde vorig jaar de druk op de andere bedrijven te verhogen, maar het contact verloopt tot nu toe stroef.

De gemeente is inmiddels gesprek met Booking.com, dat ook al wat maatregelen heeft genomen. Zo verwijdert Booking advertenties als de gemeente heeft doorgegeven dat de verhuurder een boete heeft gekregen.

Maar van de andere verhuurbedrijven, Wimdu, 9flays, Homeaway, Housetrip, Tripadvisor, Expedia en Flipkey, heeft alleen Wimdu gereageerd op een uitnodiging van de gemeente. Een gesprek heeft nog niet plaatsgevonden. De gemeente belooft beterschap. Er wordt geprobeerd met Wimdu in gesprek te komen en de overige bedrijven worden nog eens aangeschreven.

Lees ook: Meldplicht Airbnb in zicht: 'Niks invullen is strafbaar'

Meldplicht per 1 oktober
Op zondag gaat een andere maatregel in die problemen met de vakantieverhuur moet voorkomen. Iedere Amsterdammer die z'n huis of een deel daarvan wil verhuren, is vanaf 1 oktober verplicht dit aan te geven bij de gemeente. Die maatregel is volgens de gemeente nodig, omdat ondanks de afspraken met Airbnb nog niet goed te zien is hoe vaak appartementen verhuurd worden.

Airbnb probeerde in mei zijn gebruikers in Amsterdam nog te mobiliseren om in protest te gaan tegen de meldplicht. De afspraken met de gemeente om illegale verhuur te voorkomen, moeten eerst een kans krijgen, vindt het bedrijf.

Lees ook: PvdA: 'Dikke doei Airbnb, we zijn er klaar mee'