Stad

NL
V

Airbnb mobiliseert achterban in strijd tegen 'buitensporige regelgeving'

23 mei 2017, 13.58 uur

Het omstreden verhuurplatform Airbnb roept zijn leden op om bezwaar te maken tegen nieuwe regelgeving van de gemeente.

Om overlast en woningonttrekking door Airbnb tegen te gaan, wil het college een meldplicht invoeren voor verhuurders. Elke keer dat zij hun hele woning verhuren, moeten ze dat dan aangeven bij de gemeente. Die maatregel zou nodig zijn, omdat de gemeente nu nog niet goed kan zien hoe vaak appartementen verhuurd worden. Zo is er dus ook geen zicht of verhuurders zich aan de maximale verhuur van zestig nachten per jaar houden.

Lees ook: Airbnb: 'Meldplicht verhuurders bij gemeente voorbarig'

Buitensporig
Maar Airbnb vindt de nieuwe regels 'kwalijk en buitensporig'. Het zou inbreuk maken op de privacy van verhuurders en onnodig belastend zijn. Daarom lanceerde het bedrijf onlangs een webpagina waar leden hun gegevens kunnen invullen met eventueel en persoonlijk verhaal, om zo hun bezwaren kenbaar te maken aan het college. Daar hebben ze nog tot 2 juni de tijd voor.

Lees ook: Airbnb: 'Maak ons niet tot zondebok'

Airbnb krijgt de laatste tijd veel kritiek, maar het bedrijf vindt dat onterecht. Regiobaas James McClure schreef gisteren een opiniestuk in Het Parool waarin hij oppert dat zijn bedrijf slachtoffer is van zondebokpolitiek.