Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Studenten VU eisen extra herkansing tentamens tijdens OV-staking

23 mei 2019, 16.45 uur · Aangepast 23 mei 2019, 19.00 uur

De tentamens op de VU worden aanstaande dinsdag, in tegenstelling tot bij de UvA, niet verplaatst vanwege de OV-staking. Ook wil de VU geen extra herkansing inplannen. Zo'n 7000 studenten moeten die dag tentamen doen. Hiervan woont de helft niet in Amsterdam. VU-studenten zijn verontwaardigd.

'Logeren bij een medestudent is geen optie', zucht Borja. 'Niemand van mijn klas woont in Amsterdam.' Ook zijn studiegenoten Haruun en Badr hebben een probleem. 'Een hotel boeken is te duur en als je al een auto weet te regelen zit je met torenhoge parkeerkosten'. Niet te doen voor een arme student, vinden ze.

Groot probleem
De eerstejaars rechtenstudenten Borja, Badr en Haruun zijn boos. Ze hebben de rechtenfaculteit benaderd, de examencommissie. en zelfs de studentenombudsman gevraagd om een oplossing, maar kregen overal nul op het rekest. Ze wonen namelijk ver buiten de stad en zitten nu dankzij de OV-staking met een groot probleem. Badr: 'We krijgen geen extra herkansing en het tentamen wordt ook niet verplaatst. Op andere universiteiten gebeurt dat wel.' Wij zijn de dupe ervan', vult Borja aan. 'Er kan naar een alternatief worden gezocht maar dat doen ze niet. Erg jammer.'

Lees ook: UvA schrapt tentamens op 28 mei wegens staking openbaar vervoer, VU doet dat niet

Geen uitstel of extra herkansing
Voor het bestuur van de VU is verplaatsen van het tentamen geen optie. 'Een ideale beslissing bestaat niet', legt Niels Stet, woordvoerder van de Vrije Universiteit uit. 'De helft van de studenten woont in Amsterdam, de andere helft niet. Welke beslissing je ook neemt, je treft altijd een groep studenten. Als je het uitstelt tref je de studenten die al geleerd hebben voor het tentamen.' 

Ook geeft de VU geen herkansingsmogelijkheid voor de studenten die niet naar de VU kunnen komen. Oneerlijk, vinden de studenten. 'Als het doorgaat, hangt het tentamencijfer nu af van één moment. Anderen krijgen twee momenten'.

De campus als camping?
Ook de campus gebruiken als parkeerplek of camping kan de VU niet waarderen. 'Wij verwachten dat de studenten zelf een creatieve oplossing zoeken.' De VU heeft op social media inmiddels #VUber geïntroduceerd voor studenten en medewerkers die een lift nodig hebben of er één aan willen bieden. Ook is het gebouw dinsdag vanaf 06.00 uur open voor wie vóór de file uit wil reizen.