Stad

NL
V

Gebiedsverbod vermoedelijk doelwit schietpartij Wittenburg ongegrond

25 mei 2019, 22.15 uur

Het gebiedsverbod van Gianni L. op de Oostelijke eilanden is ongegrond verklaard door de rechtbank. L. was het vermoedlijke doelwit bij de schietpartij in een buurtcentrum op Wittenburg, in januari 2018.

Bij die schietpartij kwam de zeventienjarige Mohamed Bouchikhi om. Al snel werd duidelijk dat Bouchikhi niet het doelwit van de schutters was. Hij liep stage bij het buurtcentrum en voor de daders was er geen enkel motief hem te beschieten. 

Lees ook: Mohamed Bouchikhi (17) werd van dichtbij doodgeschoten toen hij lag te schuilen

Meerdere media berichtten dat de negentienjarige Gianni L., die bij de schietpartij ook werd geraakt, het eigenlijke doelwit was. Waarnemend burgemeester Van Aartsen gaf hem een gebiedsverbod voor de Oostelijke eilanden. Door zijn aanwezigheid kon de veiligheid van buurtbewoners niet worden gegarandeerd. Dat gebiedsverbod werd driemaal verlengd. 

Lees ook: 'Gianni L. (19) overleeft tweede schietpartij in twee maanden tijd'

L. wilde echter van het gebiedsverbod af en stapte naar de rechter. Die gaf hem deze week gelijk. De burgemeester heeft onvoldoende bewezen dat het gebiedsverbod noodzakelijk bleef. Volgens de rechter is het niet langer aannemelijk dat er gevreesd moet worden om het leven van L.