Start van hoofdcontent

Stad

nl

Planning werkzaamheden Zuidasdok in gevaar na nieuwe vertraging

27 mei 2019, 17.03 uur · Aangepast 27 mei 2019, 22.03 uur

De werkzaamheden aan het Zuidasdok verlopen behoorlijk moeizaam. Het miljardenproject, waarbij de A10 onder de Zuidas wordt gelegd, liep eerder al vertraging op. Afgelopen weekend was het opnieuw raak. Er wordt nu gekeken of een dakdeel van de nieuwe passage nog wel volgens planning in het vijfde weekend (7 t/m 11 juni) op z'n plek kan worden geschoven.

'Niet al het werk konden we tijdig afmaken', zo wordt opgebiecht in een blog over het bouwproject. Voor het derde weekend op rij werd er gewerkt aan de Brittenpassage, de extra onderdoorgang onder station Zuid. Daarbij was het de bedoeling om alle funderingspalen in de grond te draaien. 

'Een van de vier machines waarmee we deze werkzaamheden uitvoerden, bleek defect. Daarmee verloren we direct 25 procent van de capaciteit', vertelt Zuidasdok-zegsvrouw Miranda Post. 'Uiteindelijk lukte het niet om alle palen op tijd de grond in te krijgen en te voorzien van wapening.'

Lees ook: Wordt Zuidasdok de nieuwe bodemloze put?

Ook bij andere projecten bleek dat het geval te zijn. Zo werd er gewerkt aan het zogenoemde landhoofd: een funderingsblok waarop het nieuwe dakdeel komt te liggen. Nog niet alle palen zijn voorzien van wapening en beton, terwijl dat wel de bedoeling was.

Planning
Of in het vijfde en laatste weekend het dakdeel van de passage zoals gepland op zijn plek kan worden geschoven, is nu de vraag. 'Dat is op dit moment nog heel lastig te beantwoorden. Na ieder weekend vindt er een evaluatie plaats, waarbij we bekijken of de planning nog kan worden gehaald. Dat proces loopt nog', aldus Post.

Minder voorspoedig
Vergelijkbare werkzaamheden werden uitgevoerd bij de Vivaldi-tunnel, de fietsers-, voetgangers- en ecopassage van de Antonio Vivaldistraat naar het Beatrixpark. 'Ook daar liep het werk minder voorspoedig dan gepland.'

Lees ook: Eerste weekend van afsluitingen door Zuidasdok: tot een uur extra reistijd

De werkzaamheden waren bovendien niet het hele weekend live te volgen via de webcam van het project. In een deel van Zuidas was geen stroom vanwege werkzaamheden aan het elektriciteitsnet. Omdat de projectorganisatie dat pas op zaterdagochtend te horen kreeg, stond de webcam een groot deel van de dag op zwart. Rond 16.00 uur zaterdagmiddag kon er weer worden meegekeken.

Drukte op de weg
Wel was er rekening gehouden met extra drukte in het verkeer door de werkzaamheden. Daarom werden diverse maatregelen genomen. Zo moest een extra tekstwagen wijzen op alternatieve routes. 

Toch zorgde de drukte zaterdagmiddag voor meerdere ongelukken en pechgevallen. Daardoor stond er bovendien een file van een uur en een kwartier op de A9.