Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevaarlijke Heemstedestraat wordt in 2020 heringericht

4 juni 2019, 13.35 uur · Aangepast 4 juni 2019, 15.54 uur · Foto: Inter Visual Studio/Arjen Tushuizen

De Heemstedestraat - volgens een onderzoek van verkeersbureau VIA één van de drie gevaarlijkste straten van Nederland - staat al langer bij de gemeente op het netvlies. Er ligt inmiddels een ontwerp klaar met aanpassingen om de straat veiliger te maken. Volgend jaar wordt dit uitgevoerd.

De vermelding van de Heemstedestraat in het landelijke onderzoek van VIA komt dan ook niet als een verrassing, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Afgelopen jaren vonden er maar liefst drie dodelijke ongelukken plaats. De werkgroep blackspots heeft deze plekken na de fatale ongevallen direct onderzocht. Daarop zijn korte termijn aanpassingen uitgevoerd om de verkeerssituatie te verbeteren.

Lees ook: Heemstedestraat behoort tot onveiligste wegen van Nederland Extra borden

Zo zijn na het na het meest recente dodelijke ongeval ter hoogte van de Poeldijkstraat in januari extra borden geplaatst bij de oversteek. Dit moet de zichtbaarheid verbeteren voor zowel het aankomende autoverkeer als de overstekende fietser. Daarnaast wordt op korte termijn de helling van fietspad naar de rijbaan nog aangepakt en minder steil gemaakt.

Herinrichting
Vanuit het gemeentelijke Meerjarenplan Verkeersveiligheid ligt er een ontwerp klaar voor de herinrichting van een deel van de Heemstedestraat. Dit wordt volgend jaar uitgevoerd. Hierbij wordt ter hoogte van de kruising met de Westlandgracht de oversteek voor fietsers aangepakt. In het midden kunnen fietsers in de nieuwe opzet wachten bij de vluchtstrook. Op het stuk Heemstedestraat tussen het Hoofddorpplein en de Westlandgracht komt een vrijliggend fietspad.

Drempels
Volgens het onderzoek van VIA is het probleem vooral dat de lange rechte weg uitnodigt om te hard te rijden. De gemiddelde snelheid was weliswaar 51 kilometer per uur, maar er zaten ook uitschieters bij van 151 kilometer per uur. Toch zijn verkeersdrempels stad-uit in ieder geval niet mogelijk door aanwezigheid van de trambaan. Ook is de Heemstedestraat een zogenaamde ontsluitingsweg, wat betekend dat deze straat wordt gebruikt door nood-en hulpdiensten. Daarom moeten drempels altijd nog met redelijke snelheid gepasseerd kunnen worden.