Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rechter zet gemeente buitenspel in onderhandelingen over koop MC Slotervaart

4 juni 2019, 20.14 uur · Aangepast 5 juni 2019, 18.14 uur

De gemeente mag niet beginnen met de onderhandelingen over het kopen van het gebouw van het failliete MC Slotervaart. Ook hoeft er geen onderzoek te komen naar de rol van de oud-eigenaren van het ziekenhuis. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald.

De uitspraak van de rechter-commissaris vanmiddag is een gevoelige nederlaag voor het college. Vandaag nog oordeelde de bezwaarschriftcommissie van de gemeente dat het recht op eerste koop, of het voorkeursrecht, gewoon kan blijven bestaan. De rechter ziet dit dus anders.

Volgens de rechter is het van belang dat het faillissement zo snel mogelijk wordt afgehandeld. Alle schuldeisers moeten zo snel mogelijk worden afbetaald. Want hoe langer dit proces duurt, des te hoger de kosten. Zo moeten de noodzakelijke faciliteiten gedurende die tijd draaiende worden gehouden en ook dat kost geld. 

Lees ook: Wie komt er in het Slotervaart? Curator en gemeente strijden om verkoop pand

Volledige afbetaling schuldeisers
De snelste manier om dit af te handelen is nu in zee te gaan met een partij die zekerheid kan bieden over de volledige afbetaling van alle schuldeisers. Op dit moment is dat vastgoedonderneming Zadelhoff. Het bedrijf heeft een bod gedaan dat alle kosten kan dekken en alle schuldeisers kan terugbetalen. De rechter-commissaris heeft vandaag bepaald dat de curatoren volledig ondersteund moeten worden bij dit bod. Er is niet gebleken dat de gemeente die schuldeisers volledig kan of wil betalen als ze het gebouw zouden willen kopen. 

Lees ook: Schuldeisers willen tientallen miljoenen van failliet MC Slotervaart

Geen onderzoek meer
Een onderzoek naar de rol van de vorige eigenaren van het ziekenhuis hoeft nu ook niet plaats te vinden, zegt de rechter. Het college van burgemeester en wethouders vroeg de rechter ruim een jaar geleden de curatoren aan te zetten tot een onderzoek naar de voormalig eigenaren onder wie het ziekenhuis failliet ging. Maar nu er een goed bod ligt, is dat onderzoek dus van de baan. 

De rechter-commissaris zegt ook dat de gemeente voorlopig geen recht heeft om het vastgoed van MC Slotervaart te kopen. Volgens de rechter is niet gebleken dat de gemeente alle schuldeisers kan betalen en daarom heeft het bod van Zadelhoff nu de directe voorkeur. Een klap in het gezicht van het stadsbestuur, dat tijden van plan was zelf het ziekenhuis te kopen. Nu blijkt dus dat ze dit niet kunnen of willen.

Bieder dwarsbomen
Het stadsbestuur had eerder wel een voorkeursrecht op het gebouw genomen. Hiermee kon de gemeente een bieder eventueel dwarsbomen. Als een koper dan een bod doet, krijgt de gemeente zes weken de tijd om het gebouw alsnog te kopen tegen een marktconforme prijs. Als het stadsbestuur hier vanaf ziet, dan mag de bieder het gebouw alsnog kopen. De curator van het ziekenhuis, die het faillissement dus zo snel mogelijk wil afronden, is niet blij met deze constructie van de gemeente.

Lees ook: Zorgen bij gemeente om afwikkeling failliete MC Slotervaart

Oud-eigenaar ziekenhuis weer in beeld
Het bod van Zadelhoff baart de gemeente zorgen omdat het bedrijf een deal heeft met de oud-eigenaar van MC Slotervaart Loek Winter. Dit zou betekenen dat Winter weer mede-eigenaar wordt. Onder Winter ging het ziekenhuis ook failliet, wat een enorme impact had op patiënten en artsen in het ziekenhuis.

UPDATE 23.30 uur - reactie gemeente:
'We zijn teleurgesteld over de reactie van de rechter-commissaris inzake ons verzoek om een (rechtmatigheids)onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van MC Slotervaart. Wij houden vast aan de noodzaak van een onderzoek, zeker gezien de  maatschappelijke onrust en schade die het faillissement heeft veroorzaakt. We gaan de reactie van de rechter-commissaris bestuderen.'